Meggyilkolták a belarusz újságírót?

Nem hisznek az öngyilkosságról szóló verziónak a múlt héten elhunyt belarusz ellenzéki újságíró munkatársai. A 36 éves Oleg Bebenyint hétfőn temették el Minszkben, ahol ezren – köztük az ország első elnöke, Sztanyiszlav Suskevics és több ellenzéki politikus – búcsúztatták a charter97.org ellenzéki hírportál alapítóját. A megemlékezés incidensek nélkül zajlott, a nagy számban jelen lévő egyenruhás és civilbe öltözött erők nem avatkoztak be.

– Meglepően gyorsan álltak elő a nyomozók az öngyilkossággal, noha alapvető kérdések még tisztázatlanok, kezdve a halál időpontjától Oleg utolsó SMS-éig – mondta lapunknak az oldal ideiglenes szerkesztője. Natalia Ragyina szerint a 2011-es elnökválasztások küszöbén, amelyen a hatalmat tizenhat éve birtokló Alekszandr Lukasenko újabb győzelemre készül, a vezetésnek számos oka volt Bebenyint megöletni.

– Oleg boldog családapa volt, tevékeny újságíró, akire mindenki számított. Együttműködést ígért a Lukasenkóval szemben induló Andrej Szanynyikovnak is a kampányában. Csütörtökre közös programjaink voltak, erre váratlanul SMS-t írt, hogy találkozója van. Tizennégy éve ismerem, sose mondta le írásban a megbeszéléseinket, hívott volna – sorolta a kételyeit Ragyina. Megjegyezte, hogy Lukasenko évei alatt már több ellenzéki politikus és újságíró tűnt el nyomtalanul, vagy vesztette életét. Példaként a Lukasenkót kritizáló Veronika Cserkaszovát említette, akivel a lakásában húsz késszúrással végeztek ismeretlenek hat éve.

A charter97.org-gal szemben jelenleg is eljárás folyik, a hatalom rágalmazásának vádjával. – Fél éve házkutatást tartottak a szerkesztőségben és a lakásainban, elvették a számítógépeinket – jelezte Ragyina a lap és a hatalom viszonyát, amely ellenzéki körökben tovább erősíti az öngyilkossággal szembeni kételyeket. – Az oldalunkra számtalan fenyegetés érkezett, ezek a halála után is gyalázták Oleget – tette hozzá a szerkesztő.

Az újságíró szerint nem kizárt, hogy Lukasenko a helyzetének elbizonytalanodása miatt is bekeményíthet az ellenzékiekkel szemben, miután már Moszkvában is elvesztette támogatását. A Kreml neheztel a belarusz vezetőre, amiért nem ismerte el az Oroszország egyetértésével a grúz–orosz fegyveres konfl iktus után függetlennek kikiáltottDél-Oszétiát és Abháziát, és késleltette az orosz–kazah–belarusz vámszövetség megalakítását. Az orosz televízió nyíltan maffiaeszközök alkalmazásával vádolta meg Lukasenkót, ami jelezte a Kreml türelmének végét.

– Az orosz hozzáállás megváltozása talán lehetővé teszi az ellenzéki jelölt, Szannyikov indulását. Lehet, hogy Moszkva el sem ismerne egy olyan gyanús választást, amely Lukasenko nagyarányú győzelmével végződne. Ma már Moszkva számára is jobb egy európai orientációt követő legitim hatalom, mint egy kiszámíthatatlan, a megállapodásokat szeszélyesen felrúgó diktátor – mondta Ragyina.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.