Fini: Az olaszok nem Silvio Berlusconi alattvalói

A római parlament szeptember közepi újraindulásakor derül ki, hogy kormányválság van-e Itáliában. A miniszterelnök, Silvio Berlusconi akkor mutatja be 2013-ig szóló programját –és szakadár szövetségese máris jelezte, hogy ő meg fogja szavazni.

Berlusconi július végén zárta ki a képviselőház elnökét, Gianfranco Finit a 2008-tól kétharmaddal kormányzó Szabadság Pártból (Pdl). Fini a viszontlépést az általa alapított Jövő és Szabadság (Fli) nagygyűlésén tette meg: bejelentette, hogy a Pdl-nek vége, az Fli önállóan folytatja, de a többséget nem borítja fel. A ciklus végéig kívülről támogatja Berlusconi kormányát, amelyben továbbra is Finihez hű miniszterek ülnek. Ő is marad a harmadik legmagasabb állami méltóság székében.

Fini nem mondta ki az Itáliában már biztosra vett válságot. A Fli a Berlusconinak kedvező előre hozott választások halasztására játszik, de Fini és Berlusconi között minden „romantikának” vége. Ahogy a jobboldali újságíró, Marco Travaglio írta, Fini még a keresztvizet is leszedte volt szövetségeséről. Kijelentette: Berlusconi még mindig nem értette meg, hogy a kormányzás nem uralkodást jelent.

A kormányfőt érő legkisebb kritika is felségsértésnek számít, „az olaszok azonban nem Berlusconi alattvalói, a miniszterelnök nem gyártulajdonos. Aki ekkora többséggel nyerte a választást, ne arra használja a hatalmát, hogy kicsinálja, aki nem szimpatikus neki” – sorolta Fini, a Berlusconi által gyűlölt ügyészségeket és a szabad sajtót méltatva. „A tévéhíradó ne legyen pártközlemény” – tette hozzá.

„Iránytű nélkül navigál, se előre, se hátra” – kommentálta az egykori Fini-barát, ma Pdles védelmi miniszter, Ignazio La Russa. „Az olaszok megszavazta kormányerő felbomlásával Berlusconi a parlamentben bizonyítsa, hogy még megvan a támogatottsága” – sürgette a Demokraták főtitkára, Pierlugi Bersani.

A bizonytalanság leginkább a menedzser-kormányfőt idegesíti: lassú őrlődés helyett mielőbbi választásokkal akarja a hatalmát megtartani. Berlusconi Milánó-közeli villájában hétfő este már új paktum született volna az Északi Ligával. Ha Fini nem teszi meg, nem kizárt, hogy a kormányt a Liga rúgja fel, választásokat provokálva.

Az államfő Napolitano az intézményes élet hiteléért aggódik. Akárhol jelennek meg, a kormánypárt és az ellenzék tagjait egymás után fütyülik ki a politika ellen tiltakozó olaszok.

Jövő és Szabadság néven alapított mozgalmat Gianfranco Fini
Jövő és Szabadság néven alapított mozgalmat Gianfranco Fini
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.