Online csáberejét veti be az EU

Írjon EU-jogszabályt és rendezze be saját irodáját a legújabb online szerepjátékban! Trendi ötlet vagy elkeseredett próbálkozás?

Szörnyek foglyul ejtése vagy terroristák szitává lövése helyett ezúttal jól nevelten törvényjavaslatokat kell gyártani és aktuális EU-témákról diskurálni: ezt kínálja az Európai Parlament hamarosan induló internetes játéka. Bár első hallásra nem tűnik túl „szexinek” az új kezdeményezés, Brüszszelben sokat várnak tőle.

Egyelőre csak regisztrálni lehet a Citzalia tesztelésére (register.citzalia.eu), a 275 ezer euróért (75 millió forintért) kifejlesztett játék próbaverzióját az elkövetkező hetekre ígérik. Ezután EP-képviselőként, újságíróként vagy akár diákként léphet be bárki az Európai Parlament háromdimenziós művilágába, ahol kedvére javasolhat, vitázhat, szavazhat – ripszropsz beletanulva az unió működésébe.

Nem először veti be az EU a legújabb technológiákat, hogy magához édesgesse a nagyközönséget. Külön uniós oldalt hoztak létre például a You-Tube videomegosztó portálon (www.youtube.com/eutube), ám az ide feltöltött, propagandaízű kisfilmek aligha hozzák lázba a polgárokat. Felbukkantak az EU-intézmények a legnépszerűbb közösségi oldalakon is (Facebook, MySpace stb.), igyekezve modern, fiatalos benyomást kelteni.

Még saját webtévét is kreált az Európai Parlament (www. europarltv.europa.eu), de hatalmas tömegeket ez sem mozgatott meg. Ami persze nem csoda, ha egy pillantást vetünk a nyitóoldal híreire: „Megállapodás született a pénzügyi felügyeleti szervekről”, „Jövő héten Strasbourgban ülésezik az EP”, „Határokon túl: szolgáltatások határok nélkül”.

Máris bírálatok kereszttüzébe került a Citzalia terve. A befolyásos brüsszeli blogíró, Jon Worth (www.jonworth.eu) szerint az EP-képviselők a könynyebb utat választották: pénzt hagytak jóvá egy honlapra, ahelyett, hogy saját maguk hatékonyabban kommunikálnának. „Félek, hogy virtuális kísértetparlament lesz az egészből, magas költségekkel és nagyon kevés felhasználóval” – figyelmeztet Worth. Az online játékból a YouTube-ra felrakott ízelítő sem kap hízelgő megjegyzéseket. Pénzpocsékolás, propaganda, unalmas és grafikailag szegényes: íme a leggyakoribb kommentek. Többen –joggal – kifogásolják, hogy miközben a Citzalia az unió működését szeretné bemutatni, hiányoznak belőle a Brüsszelben működő lobbisták ezrei. Márpedig nélkülük jogalkotást játszani valóban felesleges.

Megvédte az ötletet a játékot kifejlesztő brüsszeli kommunikációs ügynökség (ENS) munkatársa. „Kísérlet ez az internet legkiválóbb trendjeinek egyesítésére, hogy vitát gerjesszünk Európáról” – magyarázta Ahmed ElAmin. Azt ígérte, hogy a 3D-s politikai világban nem lesz cenzúra, mindenki azt mond az unióról, amit akar.

Kevésbé lelkes aDaily Telegraph című brit napilap, amely így harangozta be a Citzaliát: „A virtuális demokráciában még jobban eltávolodnak az emberek a kormányoktól. Körbesétálunk, megvitatjuk a nap témáját, de mindez üres társasjáték. A vezetőink bizonyára jót nevetnek rajtunk.”

Európai Parlament, az igazi. Az internetes változatba várják a jelentkezőket
Európai Parlament, az igazi. Az internetes változatba várják a jelentkezőket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.