Olaszországba költöztek át a menekülő családok

Több szervezet, mint roma vett részt a római francia nagykövetségnél, a Farnese-palotánál rendezett tüntetésen. Az alig százfős megmozdulást ráadásul a közeli piac kofáinak tiltakozása előzte meg: nem akarták a szerintük tolvaj cigányokat az áruik közelébe engedni.

„Emberiség ellenes bűn, ami Olaszországban zajlik! A romákat kivétel nélkül bűnözőknek kiáltják ki, lakás helyett táborokba zárják őket” – összegezte az itáliai helyzetet a tüntetést szervező zenész-író, Alexian Santino Spinelli, a trieszti egyetem roma tanszékének tanára, az International Romani Union (Iru) parlamentjének alelnöke. Spinelli szerint amit Franciaországban Nicolas Sarkozy elnök, azt Rómában a főpolgármester, Gianni Alemanno hajtja végre.

Az olasz romák azért sem vettek részt az értük rendezett felvonuláson, mert Alemanno a legnagyobb tábor, a Casilino 900 vezetőjét roma tanácsosnak nevezte ki, és ez diktálja az olasz fővárosban maradás feltételeit a romáknak. „A roma tanácsos Najo Adzovic azonban bűnöző és analfabéta, nem neki, hanem a cigány értelmiségnek kell közvetítenie az integrációban” – hangoztatta Spinelli, akit az általa rágalmazott Adzovic szerint a féltékenység vakít el.

A Berlusconi-kormány által 2008 óta felszámolt roma táborokat a szomszédos Franciaországból menekülő családok lakják ismét. A legtöbben Marseilles-ből Torinóba költöztek át, de vannak, akik egészen Rómáig meg sem álltak. Visszatértek oda, ahonnan az előző években az olasz rendőrök elől mentek tovább Franciaországba.

„A római kormány mindig is az EU-s előírások betartásával járt el. Az illegális roma táborokat zártuk be, az ott uralkodó embertelen körülmények miatt” – szögezte le az Északi Liga belügyminisztere, Roberto Maroni. Vasárnap bejelentette: azt akarja javasolni európai kollégáinak, hogy utasítsák ki azokat az EU-s bevándorlókat, akik megsértik a tagállamokban való letelepedésre vonatkozó irányelv feltételeit. Maroni hozzátette: „Nem a belügyminiszter rossz, vannak európai szabályok, amelyeket tiszteletben kell tartani.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.