Speciális osztályokba kényszerítik a romákat

Diszkriminálják a roma gyereket Szlovákiában – állapította meg az Amnesty International (AI) legújabb jelentése.

Sok iskolában a többségi diákoktól elkülönítve tanulnak, elkülönített ebédlőkben étkeznek, tiltják nekik a többségi gyerekekkel való érintkezést, illetve az állam továbbra is fenntart tisztán roma óvodákat vagy iskolai osztályokat.

Ezeket a gyerekeket durván elkülönítik, ami elnyomásnak minősíthető – jelentette ki David Diaz-Jogeix, az AI képviselője. A szervezet 2006 óta kíséri figyelemmel a szlovákiai romák helyzetét, és rendszeresen készít róluk jelentéseket – írta az MTI.

„A romáknak nyújtott oktatás nem egyenértékű a többségieknek nyújtott oktatással” –mutatott rá Barbora Cernusáková, az AI szlovákiai képviselője és kutatója. A roma gyerekek többsége nagyon szegény családból kerül automatikusan a speciális, eleve gyengébb képességű gyerekeknek fenntartott iskolákba vagy osztályokba, így többszörösen hátrányos helyzetben vannak, és nem tudnak érvényesülni az életben.

A képzetlen roma szülők az esetek többségében nem is igen értik, mit jelent a speciális iskola. „A szülők nehéz döntés előtt állnak. Ha normális iskolába adják gyereküket, kiteszik őt a mindennapi megkülönböztetésnek és annak, hogy nem fogja bírni a többi gyerek tempóját. Ha speciális iskolába íratják, nem nézik le ugyan osztálytársai, de nem is tanul meg sokat” – fejtette ki David Diaz-Jogeix.

Az Amnesty International felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen lépéseket a romák megkülönböztetésének mielőbbi megszüntetésére. „A kormány elkötelezte magát, hogy harcolni fog a megkülönböztetés ellen, de ez nem elég. Konkrét intézkedésekre van szükség” – mutatott rá az AI. A szervezet aktivistái több európai fővárosban is a szlovák nagykövetségek előtt tiltakozó akciókat rendeznek, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a problémára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.