Menesztik a provokáló Thilo Sarrazint

Kezdeményezte Thilo Sarrazin elnökségi tag visszahívását tegnap a Bundesbank elnöksége.

A provokatív, a bevándorlókat a német államon élősködőnek minősítő Sarrazin visszahívását hetek óta követeli a német politika. Munkáltatója, a szövetségi bank számára is kínos helyzetet teremtett az egykori berlini pénzügyi szenátor hét elején megjelent könyve (amelyben statisztikákra alapozva azt elemzi, hogy mennyi gondot okoz a német társadalomnak a bevándorlás és a muzulmán lakosok integrációjának a hiánya), valamint újabb elszólásai arról, hogy a zsidók egyforma génállománnyal rendelkeznek. A német közbeszédben ez már veszélyesen közel járt a fajelmélethez.

A szövetségi bank vezetése tegnap délután egyhangúlag döntött arról, hogy kezdeményezik a szociáldemokrata politikus menesztését. Erre elvileg csak akkor van lehetőség, ha az illető nem tudja ellátni hivatalos feladatait, vagy súlyos szakmai hibát vét. Sarrazin visszahívásáról végül Christian Wulff államfőnek kell döntenie, de nem lesz egyszerű dolga: a bankár ugyanis munkaköri mulasztást nem követett el, így ha felmentik, munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Angela Merkel (CDU) kancellár tegnap üdvözölte a bank vezetésének „független döntését”. A hetek óta a viták középpontjában álló Sarrazin időközben megpróbált visszakozni: a zsidókkal kapcsolatban rosszul fogalmazott, és hagyta, hogy a Die Welt című lap „jégre vigye” – mondta. A szociáldemokrata párt hétfőn már megindította a kizárási folyamatot, de a pártelnök Sigmar Gabriel figyelmeztetett: el kell kerülni, hogy Sarrazinból mártírt faragjanak, különösen hogy a német társadalom (köztük sok SPD-s szavazó) is osztja Sarrazin lesújtó (és erősen általánosító) véleményét a bevándorlókról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.