Szülési szabadságon a kormányfő

Éppen időben, a vasárnapi újságok lapzártája előtt kerültek nyilvánosságra az első fotók David Cameron és felesége, Samantha múlt kedden, a vártnál egy hónappal korábban, császármetszéssel világra jött kislányáról. Rövid tanakodás után a 2750 grammal született bébi a Florence Rose Endellion nevet kapta a keresztségben.

Ezzel a szülők beváltották ígéretüket: kislányuk neve valóban emlékeztet arra, hogy a gyereket a család délnyugatangliai, cornwalli szabadságuk idején, a trurói kórházban segítették világra az orvosok. Az első fotókról látványosan hiányzik a 39 éves édesanya. A lábadozó „Sam Cam” csak legjobb formájában kíván a kamerák elé lépni.

David Cameronnak ma kellett volna ismét munkába állnia, de a brit kormányfők között elsőként úgy döntött, igénybe veszi a 2003-ban a Munkáspárt által bevezetett törvény szerint járó fizetett apasági szabadságot. Utoljára 2000 májusában töltötte be gyereksírás hangja a Downing Street 10.-et Leo Blair megérkezésével. Őt megelőzően aktív kormányfőnek százötven éve nem született sarja. Tony Blair nem vett ki szabadságot, hogy segítsen Cherie-nek negyedik gyermekük életének első napjaiban, ám sajtóértesülések szerint ő kelt fel éjszakánként a bébi megnyugtatására.

Cameron több szempontból is bizonyos áldozatot hoz, amikor apasági szabadságra vonul. A szeptemberi konzervatív pártkonferencia és a jövő évi közkiadások főszámainak, a várható megszorításoknak a véglegesítése előtt égető szükség lenne jelenlétére a Whitehall kormányzati negyedben. Ennek ellenére helyettesének, a liberális demokrata Nick Cleggnek engedte át egyelőre meg nem nevezett időre a kabinet irányítását. Valószínűtlen, hogy az információtechnikában jártas Cameron ne lenne állandó BlackBerry-összeköttetésben legszorosabb munkatársaival.

A törvény szerint az apáknak járó fizetett szabadság viszonylag szerény, heti 124,88 fontban (43 225 forint) maximált összeg, amit értelemszerűen nem mindenki engedhet meg magának. Az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság múlt évi felmérése szerint az apák mintegy 55 százaléka élt a lehetőséggel. Azok közül, akik nem vették igénybe, 49 százalék jelentette ki, hogy nem tudott lemondani a rendes fizetéséről. Bizonyos munkahelyek nagyvonalúbban serkentik az újdonsült apák és gyermekük közötti kötődés kialakulását. A törvény szerint járó segély mellesleg az azonos nemű és örökbe fogadó szülőkre is vonatkozik. A két hetet a gyermek születését követő ötvenhat napon belül, de csak egyhuzamban lehet kivenni.

Ami az anyáknak járó támogatást illeti, a kismamáknak 26 hét „rendes” fizetett és további 26 hét, részben fizetés nélküli „kiegészítő” szabadság jár. Az első hat hétre a heti átlagfizetés 90 százaléka jár, míg a fennmaradó időre a korábban említett heti legfeljebb 124,88 fontot utalják ki. Az anyának a gyermek egyéves születésnapja előtt közölnie kell munkaadójával, vissza kíván- e térni a szülési szabadság után. Ha nem, munkaviszonya megszűnik, és alanyi jogon sem számíthat további anyasági támogatásra.

A brit kormányfő Florence Rose Endellionnal
A brit kormányfő Florence Rose Endellionnal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.