Kibervédelmet szerveznek a Pentagonban

Agresszív megközelítéssel, a többi között megelőző digitális csapásokkal akarja megvédeni saját számítógépes rendszereit a Pentagon – jelentette vasárnap a The Washington Post.

Az új stratégiát a Pentagon mintegy 1000 katonai elit ha ckerből és hírszerzőből álló kiberparancsnoksága fogja megvalósítani, amely október 1-jétől lesz működőképes – írta az MTI az amerikai lap alapján. Parancsnoka az a Keith Alexander négycsillagos tábornok, aki az elektronikus hírszerzésre 1952-ben alapított Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője. „Olyan támadóképességekre van szükségünk, amelyek segítségével azonnal lekapcsolhatunk bárkit, aki megkísérel megtámadni bennünket” – jelentette ki Alexander egyik augusztusi előadásán. Olyan eszközöket fejlesztenek ki, amelyek célja az „ellenség információs rendszereinek megtámadása és kihasználása”.

A Pentagonnak ugyanakkor még nem sikerült jogi megoldást találnia a kibertérben megvalósítandó megelőző csapás legalizálására. A jogi vitában a fő kérdés, szabad-e a „megelőző csapást” egy másik ország területén található hálózatra mérni. „Heves vita folyik arról, hogy a kibertérben mi számít erő alkalmazásának, támadásnak. Tudnunk kell, hogy hol húzódik a határvonal, nehogy mi magunk is átlépjük, miközben a kibertérben támadó műveleteket folytatunk más országok ellen” – mondta Herbert S. Lin, az amerikai tudományos akadémia kibernetikai szakértője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.