Hatvan felett a NATO augusztusi vesztesége

Hét amerikai katona vesztette életét a hét végén Afganisztán déli és keleti részén – közölte tegnap a NATO. Az egyre veszélyesebb dél-afganisztáni térségben vasárnap ketten haltak meg robbantásban, nagyjából ugyanabban a körzetben, ahol szombaton ugyancsak pokolgépes merénylet oltotta ki másik két katona életét.

Hárman viszont a keleti országrészben fegyveres harc során vesztették életüket. A nemzetközi haderő augusztus folyamán eddig összesen 62 katonát vesztett, közülük 42 volt amerikai, ám az elesettek között volt hét brit is, két spanyol, illetve a magyar konvoj elleni múlt hétfői támadásban elhunyt Pappné Ábrahám Judit is. Az AP összegzése szerint júliusban 66 amerikai katona halt meg Afganisztánban.

Tegnap öt olyan ember holttestére bukkantak a nyugat-afganisztáni Herát tartományban, akik segédkeztek egy képviselőjelölt, Fauzija Galani választási kampányában – közölte egy tartományi vezető. Az áldozatokat még szerdán ismeretlen fegyveresek rabolták el, miután megállították két gépkocsijukat. A hírügynökségek szerint Fauzija Galani kampánytámogatói azért lehettek célpontok, mert a hölgy egyike azon kevés női jelölteknek, akik indulni kívánnak a szeptember 18-i parlamenti választásokon. A gyilkosságok elkövetését senki sem vállalta magára, de a tálib lázadók öldökléseket és megfélemlítési kampányt kezdtek az országban azzal a szándékkal, hogy megzavarják a közelgő parlamenti választást. Az elmúlt két hétben öt képviselőjelöltet gyilkoltak meg Afganisztánban. A hatóságok néhány napja közölték, hogy a csaknem 7000 szavazóhelyiség közül több mint 900 zárva marad, mert nem biztonságosak.

Harcok Mogadishuban

Az al-Kaidához köthető iszlamista fegyveresek átvették az ellenőrzést a hét végén a szomáliai főváros repülőteréről a kormányzati negyedhez vezető stratégiai útnál. Az al-Shabaab milicistái egy hete indítottak újabb offenzívát az ENSZ és így az Egyesült Államok által is elismert átmeneti kormány ellen, amelynek hatalma Mogadishuban egyre szűkebb területre korlátozódik, hiába élvezi az Afrikai Unió mintegy hatezer fős kontingensének támogatását. A harcokban immár több mint százan vesztették életüket, köztük 33-an, így hat parlamenti képviselő is, akiket az elnöki palota melletti egyik szállodában öngyilkos merénylő és két fegyveres társa támadott meg múlt hétfőn. A Washington Post szerint az al-Shabaab célja, hogy tálib típusú iszlám állammá változtassák Szomáliát, ahonnan tovább terjeszthetnék a dzsihádot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.