Orosz kábeltévé amerikai közönségnek

Moszkva - Egyelőre még csak maroknyi nézőnek lehet tudomása róla, ám egy, az orosz kormány által támogatott 24 órás hírcsatorna éppen betörni készül az amerikai kábeltévék piacára.

Oroszország már nem a kommunista ideológia szemüvegén keresztül nézi Amerikát, így árnyaltabban foglalkozik az Egyesült Államokkal. A Russia Today (Oroszország Ma) nevű tévéadó a társadalomkritika, a külpolitikai viták és – javítandó a nézettséget – az összeesküvés-elméletek elegyét kínálja.

Hogy mi a mottója a tévéadónak? Nem, nem az, hogy „El fogjuk temetni magukat”, mint Hruscsov mondta volna egykor. Oroszország új hangjaként a tévéadó azt kéri a nézőktől, hogy „több mindent vonjanak kétségbe”.

Az orosz kormány által finanszírozott Russia Today-nek potenciálisan 20 millió nézője lehet az Egyesült Államokban. Pénzzel töltötte fel washingtoni irodáját – 40 szerkesztői állással –, és idén kábelszerződéseket kötött Los Angelesben és San Diegóban. Hatórányi műsort sugároz, amelyet a globális közönség amerikai nézőinek készített. A Russia Today 2005 óta sugároz angolul a világnak. Ám egy évvel ezelőttig kizárólag Oroszországra fókuszált. Árnyaltabban, mintha a haza nagyszerű gabonaterméséről áradozott volna, mégis pozitív fényben igyekezett feltüntetni Oroszországot. Újdonság azonban az adó erőfeszítése, hogy az Egyesült Államokról amerikai közönségnek sugározzon híreket.

„Mindenki tudni akarja, hogy mi történik a hátsó udvarában”, mondta Margarita Szimonjan, a Russia Today főszerkesztője, akivel moszkvai irodájában beszélgettünk. „Úgy döntöttünk, hogy olyan híreket dolgozunk fel, amelyek egyrészt rendkívül érdekesek, lélegzetelállítók, lenyűgözők lehetnek a közönségünknek, másrészt a média fő sodra egyáltalán nem vagy csak futólag tett említést róluk”, mondta a főszerkesztőnő. „Ez a két kritérium.”

Garri Kaszparov egykori sakkbajnok, akimost ellenzéki aktivista Oroszországban, azt mondta, hogy a tévéadónak más céljai is vannak.

A Russia Today a mostani orosz kormány fő külföldi propagandaszerveként valójában az Oroszországon belüli, állami ellenőrzésű média módszereinek és hozzáállásának kitüremkedése, amellyel megkísérlik az amerikai kábeltelevízió-nézők befolyásolását, mondta Kaszparov.

„Minden diktatúrának vannak bizonyos szabályai: soha ne takarékoskodj a rendőrségen vagy a propagandán”, mondta Kaszparov, akit telefonon értünk el. „Sokat kurtítottak a szociális programokon, de a propagandára költenek.”

Ám miként a mai Kreml-beli kormány, úgy a tévéadó sem ideológiavezérelt. Nem Moszkva rendszerének felsőbbrendűségéről akarja győzködni a közönséget, inkább az a cél, hogy a külföldi politikai körökben elfogadtassanak egy kétes emberjogi teljesítményű és a jogállamiság követelményeinek nem mindig eleget tevő kormányt, mondta Kaszparov.

A Russia Today nézettsége nőtt, amikor a hírek fő sodrától távolabb eső, de vitákat kiváltó témákról közölt jelentéseket. A közelmúltban például a Christians United for Israel (Egyesült Keresztények Izraelért) nevű szervezet washingtoni csúcstalálkozójáról sugárzott riportot, melyben több kérdést vetett fel az amerikai külpolitikára kifejtett vallási befolyásáról.

Egy másik riportban meginterjúvolták Malik Zulu Shabazzt, az Új Fekete Párduc Párt országos elnökét.

De a Russia Today a kábel-hírtelevíziózás zsúfolt univerzumának még mindig csupán egy kis, szélső keringési pályáját foglalja el.

S más, külföldi kormányok által támogatott hírtelevíziókkal verseng az amerikai kábeltévék hálózatában.

Ezek között van a katari emírség által finanszírozott Al Jazeera English, a France 24, a Deutsche Welle és a Xinhua News Network Corp., amely a kínai kormány támogatásával július 1-jén 24 órában kezdett angol nyelvű adást sugározni. Az állami finanszírozású külföldi hírtelevíziók közül a BBC a legnézettebb az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államokban a külföldi állami támogatású hírtelevíziók, így a Russia Today és az Al Jazeera English és a többiek nézettsége oly csekély, hogy a Nielsen közönségmérő cég –közlése szerint – nem publikálja egyedi bontásban az összesített adatukat.

A Russia Today közzétett egy a megbízásából készült Nielsen-mérést, amely szerint a Russia Today fő műsoridőben nézettebb, mint az általa riválisnak tekintett tévéadók, így az Al Jazeera English, a Deutsche Welle és a France 24.

Most, hogy az Egyesült Államokban kimerülnek a hírtelevíziók költségvetései, nagyobb szerephez juthatnak az állami vagy közszolgálati csatornák, mondta telefoninterjúban Nicholas Lemann, a Columbia Egyetem újságírókarának dékánja.

„Bármimódon finanszírozza is valaki, potenciálisan korrumpálja az újságírást”, mondta. „Valójában az a kérdés, hogyan építenek tűzfalat a hírgyűjtés és a finanszírozás közé.”

A Russia Today-vel az a baj, hogy „nincs tűzfal, és erre következtetni tud, aki nézi”, tette hozzá. (...)

A Russia Today fizet a kábeltévétársaságoknak, hogy bevegyék az előfizetői csomagokba. (...)

A Russia Today Amerikáról szóló jelentései olykor az összeesküvés-elmélet területére tévednek.

A tévéadó és kiváltképp internetes felülete mágnesként vonzza az ún. „truther”-eket (igazsághívőket), akik úgy vélik, hogy az amerikai kormánynak szerepe volt a szeptember 11-i merényletekben, meg az ún. „birther”-eket (birth=születés), akik szerint Barack Obama elnök nem amerikai születésű állampolgár, és ezért nem lehet elnök. Az internetes felületen futott például egy négyrészes sorozat, ezzel a címmel: „911 ok, ami miatt 9/11 valószínűleg bennfentes akció volt.”

Gyenisz Trunov, főszerkesztő-helyettes, aki Washingtonban dolgozik, tagadta, hogy a műsorok az összeesküvés-elméletek felé hajlanának, és azt mondta, hogy az egész voltaképpen definíció kérdése. Szerinte a műsorok csupán szélesebb véleményskálát tükröznek, mint ami más kábeltévéken elérhető.

Moszkvában a nyugati média a tudósításaival évek óta sérti a kormány érzékenységét, ezért ottani politikai körökben dicsérik a tévéadó új Amerika-fókuszát.

„Az amerikaiaknak van egy képük Oroszországról, és azt megmutatják nekünk”, mondta telefoninterjúban Alekszej Makarkin, a Politikai Technológia Intézete nevű moszkvai kutatóközpont elemzője. „Az oroszoknak is van egy képük Amerikáról, és azt meg akarjuk mutatni önöknek.”

A cikk 2010. augusztus 23-án jelent meg a The New York Times hasábjain.

A Russia Today hírdeszkje
A Russia Today hírdeszkje A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.