Kim rejtélyes útja Kínában

Rejtélyesen folytatódik Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kínai utazása. A „kedves vezető” csütörtök délután rövid látogatást tett az észak-kínai Csilin (Jilin) város egyik középiskolájában, ahol a múlt század húszas éveiben apja, a KNDK-t megalapító Kim Ir Szen tanulmányait folytatta.

A phenjani propagandakiadványok szerint az idősebb Kim szervezte meg és vezette a Japán-ellenes partizánharcot a régióban. A dél-koreai sajtó beszámolója szerint a jelenleg szabadságon lévő Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő is a térségben tartózkodik, és valószínűsíthetően péntek délután a két vezető tárgyalásokat folytatott egymással. A szöuli elemzők szerint az út teljes titokzatossága alátámasztja azt a feltételezést, hogy Kim Dzsong Il magával vitte fi át és kijelölt örökösét, a 27 éves Kim Dzsong Ünt is.

Eközben péntek reggel Jimmy Carter amerikai exelnök chartergépe elhagyta a KNDK-t, fedélzetén a január óta fogva tartott amerikai Aijalon Go messzel. A férfi illegálisan lépett be a KNDK területére, ami miatt áprilisban nyolc év kényszermunkára és 700 ezer dollár pénzbüntetésre ítélték. A KCNA phenjani hírügynökség jelentése szerint a humanitárius missziót teljesítő exelnök az Egyesült Államok kormányának nevében bocsánatot kért Gomes tettéért. A hivatalos megfogalmazás szerint Kim Dzsong Il különleges kegyelemben részesítette a férfit.

Az exelnök eredetileg kétnaposra tervezte phenjani látogatását, de csütörtökön nem részletezett okok miatt egy nappal meghosszabbította azt. Carter azonban hiába várt arra, hogy tárgyalásokat folytathasson Kim Dzsong Illel. Több alkalommal is előfordult már, hogy egy fontos külföldi látogató a „kedves vezető” előszobájában hosszas várakozásra kényszerült. Tavaly augusztusban a dél-koreai Hyundai elnök asszonya Phenjanba utazott, hogy elérje a cég egyik alkalmazottjának szabadon bocsátását. Az északi hatóságok a férfit négy hónappal korábban tartóztatták le a demilitarizált övezet északi oldalán lévő közös ipari parkban, mert bírálta az északi rendszert, valamint állítólagmegpróbált segíteni egy munkásnőnek, hogy délre meneküljön. A Hyundai elnök asszonya Kim Dzsong Ilre várva kétszer is meghoszszabbította phenjani tartózkodását, mindhiába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.