Carter nyomdokain Kubában

Bill Richardson, az egyesült államokbeli Új-Mexikó kormányzója – Carter volt elnök phenjani missziójához hasonlóan – ötnapos kubai látogatásán megpróbált közbenjárni a decemberben bebörtönzött Alan Gross szabadlábra helyezéséért.

Mint csütörtök esti havannai sajtótájékoztatóján, 24 órával tervezett hazautazása előtt a kormányzó közölte: „bizonyos haladást” elért az amerikai állampolgár ügyében, aki az USAID megbízottjaként komputereket és mobiltelefonokat adományozott a havannai zsidó közösségnek. Grosst – mint ezt egy ízben Raúl Castro államfő említette – Havanna azzal vádolja, hogy „Washington Kubaellenes felforgató politikájának szolgálatában súlyos vétséget” követett el. Richardson közölte, hogy bár nem hivatalos megbízottként lépett fel, ám az amerikai külügyminisztérium kérésére vetette fel az ügyet, amikor Bruno Rodríguez külügyminiszterrel tárgyalt.

Minthogy több mint egy évtizede amerikai börtönökben van öt kubai – akiket az USA-ban kémeknek, Kubában viszont hősöknek tartanak, mert a floridai Castro-ellenes csoportokat figyelték –, nem lehet kizárni, hogy valamilyen kompromisszum születik.

A kormányzó hivatalosan Új-Mexikó állam Kubába irányuló mezőgazdasági exportjáról tanácskozott Havannában. A sajtóértekezletén úgy vélte, hogy Obama beiktatása óta javult a viszony, s az Egyesült Államok tovább enyhíthetne az utazási korlátozásokon. Méltatta azt is, hogy Kuba megígérte 54 ellenzéki fogoly elengedését, akik közül 32-en már távozhattak is.

Egyébként Jaime Ortega bíboros, havannai érsek közbenjárására a kubai hatóság megadta az engedélyt a külföldre távozáshoz a forradalom egyik legendás vezére, a tavaly elhunyt Juan Almeida Bosque fiának, Juan Almeida Garcíának, aki ezt hét éve kérelmezte. A 43 éves, reumatikus betegséggel küzdő jogász csütörtökön érkezett meg a mexikói Cancún érintésével Miamiba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.