Berlusconi szemben a fehér Obamával

Közel kétszázharminchétezres rajongói táborral Nichi Vendola a legnépszerűbb olasz politikus a Facebookon. Puglia tartomány ellenzéki elnöke még a miniszterelnököt is megelőzte. Silvio Berlusconi nem véletlenül tartja fő riválisának azt a politikust akinek krédója így hangzik: Katolikus vagyok, kommunista és meleg ilyen sorrendben, és egyikről sem mondok le.

Az itáliai baloldalon nem az a kérdés, mikor bukik meg a Berlusconi-kormány. Hanem az, hogy a közelgő választáson kit állítsanak szembe a jobbközép miniszterelnök-jelöltjével. Az utóbbi tíz évben sikertelenül próbálkozó Francesco Rutelli, Walter Veltroni, Dario Franceschini és a Demokraták (Pd) jelenlegi főtitkára, Pierluigi Bersani után ki az, aki nem veszíti el a választásokat Silvio Berlusconival szemben?

Az esélyest maga Berlusconi nevezte meg, amikor koalíciója nyári szétesésekor Nichi Vendolát jelölte meg egyedüli ellenfélként. Pedig az 52 éves pugliai politikus azokat a tulajdonságokat testesíti meg, amivel Olaszországban még ma is nehezen lehet választási győzelmet aratni. „Katolikus, kommunista és meleg vagyok, ilyen sorrendben, és egyikről sem mondok le” – jellemezte önmagát a csak Nichiként ismert Nicola, aki pályafutását a Pasoliniről írt filozófiai diplomával kezdtemég az egykor volt Olasz Kommunista Pártban (PCI). A PCI-ben nyíltan vállalta hitét és alapítója volt az Arcigay melegszervezetnek. A PCI megszűnésével az újraalapított kommunisták (Prc) tagja, a maffiaellenes parlamenti bizottság elnöke volt. 2005 óta Puglia elnöke a Baloldali Ökológia és Szabadság színeiben.

A maffia és a korrupció uralta délolasz tartományban kommunista melegként egymás után kétszer megnyerte aválasztásokat: nemcsak a jobbközép, hanem a Pd ellenjelöltjeit is megelőzte. Amikor a pugliai egészségügyben sikkasztási botrány tört ki, Itáliában precedens nélküli módon, lemondatta az egész elnökséget. Politikai krédóját a Nichi-gyárak hirdetik: a főleg fiatalokat vonzó körökből már 388 alakult Olaszországban. Még több a támogatója az interneten. Vendola a világ harmincadik legnépszerűbb politikusa a Facebookon, Európában a harmadik (a brit kormányfő David Cameron és a londoni polgármester Boris Johnson mögött).

„Vendola a fehér Obama Berlusconi ellen” – írta az izraeli Haaretz római tudósítója. Olaszosabban fogalmazott a Pd-től Piero Fassino: „Vendola a balközépnek Szűz Mária köténye, benne látja egyetlen reményét”. Vendola bejelentette, hogy indulni kíván a Pd-ben 2005 óta szokásos párton belüli miniszterelnök-jelölt választáson. Nem Pd-tag, de ez jó előjelnek számít, hiszen az ellenzékből Berlusconi ellen eddig csak a szintén párton kívüli Romano Prodi tudott nyerni.

Nichi Vendola: Katolikus, kommunista és meleg vagyok
Nichi Vendola: Katolikus, kommunista és meleg vagyok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.