Pozsony: Mohi bővül, Jászló újraindul

Szlovákiában jelenleg a magyar határhoz közeli mohi (Mochovce) atomerőmű termeli az ország villanyáram-szükségletének 55 százalékát.

Ennek ellenére a Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonrészét birtokló olasz Enel és a Fico-kabinet képviselői tavaly döntöttek a korábban finanszírozási gondok miatt befagyasztott harmadik és negyedik reaktor befejezéséről. Ennek költségei az előzetes számítások szerint 2,775 milliárd euróra rúgnak.

Mindezek ellenére Robert Fico néhány hónappal ezelőtt is „szörnyű hibának” nevezte a jászlói (Jaslovce Bohunicei) atomerőmű két reaktorának leállítását, amely szerinte még legalább tíztizenöt évig biztonságosan működhetett volna.

Elhallgatta viszont azt a tényt, hogy az osztrákok csak a szerintük elavult létesítmény üzemen kívül helyezése esetén voltak hajlandók támogatni Szlovákia uniós csatlakozását. Robert Fico egyébként nem mondott le az ottani létesítmény felélesztéséről. Az év elején szerződést kötött a CEZ képviselőivel új energiablokk megépítéséről, amely 2020-ra készülne el, s állítása szerint jelentős mértékben hozzájárulna az ország jövőbeni energiafüggetlenségéhez.

Bécs egyelőre a mohi tervek ellen tiltakozik élesen, mert a létesítmény hatvan kilométernyire van az osztrák fővárostól. Májusban bekérették az osztrák külügyminisztériumba a szlovák nagykövetet, s közölték vele, hogy Pozsony anélkül zárta le a 3. és 4. blokk építésével kapcsolatos vizsgálatot, hogy kimerítően megválaszolták volna az Ausztria által feltett, a biztonságra vonatkozó kérdéseket. A szlovák környezetvédők pedig amiatt aggódnak, hogy az elavult, orosz tervezésű harmadik és negyedik blokk általi kockázatokat a francia Areva és a német Siemens társaság biztonsági berendezései sem tudják teljes mértékben hatástalanítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.