Párizs: nukleáris nemzeti örökség

Franciaországban jelenleg 58 nukleáris erőmű működik, amely lehetővé teszi az országnak, hogy energiája 50 százalékát saját erőből termelje meg.

Ez az európai országok tekintetében kiemelkedő arány.

Jellemző adalék, hogy a villamos energia 78 százalékát nukleáris úton hozzák létre (ez az arány például Németországban mindössze 26 százalék), sőt további 14 százalékát megújítható energiaforrásból nyerik, ezért ezen a területen minimális a fosszilis energiahordozók szerepe. Az összes energia-fogyasztásban azért már jelentéktelenebb a nukleáris energia szerepe (17 százalék), de kétségtelen tény: lakosságszámra vetítve Franciaország a „legnuklearizáltabb” ország a világon.

Mindez az első olajválság hatására jött létre: az ország vezetői a hetvenes évek közepétől elhatározták, hogy a nukleáris energia felé fordulnak az olajárak ingadozását ellensúlyozandó. Ennek köszönhető a külföldinek igen furcsának tűnő helyzet, hogy a francia lakások döntő többségében nincs gáz, hanem elektromos energiával fűtenek.

Nem véletlen, hogy a nukleáris energia a „nemzeti örökség” részét képezi, egyedül a Zöldek (más országokhoz viszonyítva ők is igen visszafogottan) bírálják, hogy „az ország a nukleáris energia túszává vált”. Franciaországban távolról sem dúlnak olyan viták a nukleáris energiáról, mint például Németországban, ez talán annak is köszönhető, hogy a franciák jelentős többsége (67 százaléka) úgy vélekedik, hogy fenn kell tartani a nukleáris energia szerepét, mert ez biztosítja az ország energetikai függetlenségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.