Focizni csak hollandul szabad

Flamand focipályán nem lehet franciául edzeni – találták ki egy belgiumi településen. Nem csoda, hogy a flamand és a vallon pártok egyelőre képtelenek kormányt alakítani.

A belga politikai helyzet karikatúrájává vált a Brüsszelközeli Grimbergen, ahol arra utasították a KFC Strombeek focicsapatot: ezentúl csak hollandul tartson edzéseket. A petícióhoz több mint ezer aláírást is sikerült gyűjteni; láthatóan senkit sem érdekelt, hogy a klubban főként francia ajkú játékosok rúgják a labdát.

„Ha valaki Angliában csatlakozik egy csapathoz, angolul beszél, nem?” – értetlenkedett Marleen Martens, a holland nyelvű Flandriához tartozó település polgármesternője. Jogosnak tartja a követelést Robert Timmermans, az aláírásgyűjtés szervezője is. „Itt hollandul kell edzeniük. Ez a mi focipályánk, amelyet a flamandok adójából fizettek. Grimbergen olyan város, ahol hollandul beszélnek” – tette egyértelművé.

Tökéletesen kétnyelvű a KFC Strombeek elnöke, Christian Donneux, de azt mondja, eddig hiába keresett franciául és hollandul is tudó edzőket. S mivel a 250 játékosból legalább 150 francia anyanyelvű, az edzések is főként ezen a nyelven folynak. „Aki kioktat bennünket, inkább segítsen! Ha bárki nyelvórákat akar adni a focistáinknak, szívesen látjuk, mert lenne rá igény” –vágott vissza a klubelnök.

A helyi perpatvar kiválóan megmutatja azokat a nyelvilelki konfliktusokat, amelyek egész Belgiumot jellemzik, és amelyek most a kormányalakítási tárgyalásokat is megbénítják. A június 13-i választások óta hét – flamand és vallon –párt egyezkedik egymással, az eredmény egyelőre nulla. A belgák persze hozzászoktak a hosszú koalíciós alkudozásokhoz: legutóbb (2007-ben) több mint fél évig tartottak.

„Bedobta magát” II. Albert belga király is, aki személyesen egyeztet a pártok vezetőivel. A politikusok és az elemzők azt hangsúlyozzák, hogy nem létezik B terv, a vallonok és a flamandok megegyezésre vannak ítélve – ám eddig ez sem segített. A szokásosnál is kényesebbé teszi a helyzetet, hogy Belgium júliustól decemberig az EU soros elnöke: az Európai Uniót ezúttal ügyvezető kormány irányítja.

 

Példátlan győzelmet aratott a függetlenségpárti Új Flamand Szövetség (N-VA) a júniusi, előre hozott parlamenti választásokon. Az N-VA a szavazatok 28,3 százalékát kapta a holland nyelvű Flandriában, ahol a tíz és fél millió belga hatvan százaléka él. Belgiumban még sosem fordult elő, hogy a Flandria önállósodását zászlajára tűző valamely párt szövetségi parlamenti választást nyert volna. Az N-VA Flandriában egyértelműen maga mögé utasította Yves Leterme eddigi miniszterelnök kereszténydemokrata pártját, amely a szavazatok 17,5 százalékát szerezte meg. A francia ajkú Vallóniában és Brüsszelben a szocialisták végeztek az élen a voksok 36,5 százalékával, maguk mögé utasítva a 24,8 százalékot szerző vallon liberálisokat. (MTI)

Matilda hercegnő és Fülöp herceg, belga trónörökös. Legalább ők megértik egymást
Matilda hercegnő és Fülöp herceg, belga trónörökös. Legalább ők megértik egymást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.