A csinovnyik élete

Több mint egymilliárd dollárral gazdagodott Jurij Luzskov és neje tavaly, a gazdasági krízis ellenére.

A moszkvai polgármester ezzel nemcsak a legjobban kereső orosz hivatalnok, hanem egyenesen külön kategória a csinovnyikok körében: az ország politikusait rangsoroló Forbes százas listája szerint Luzskovék 31 milliárd rubeljével (1 rubel kb. 7,5 forint) szemben a rangsor további 99 szereplője összesen csupán 26 milliárd rubelt keresett.

Igaz, a fővárost 18 éve irányító politikus bevétele önmagában szerény, alig nyolcmillió rubel, azonban a csinovnyikok vagyonbevallásának most már része a rokonok vagyoni helyzete is, ami reálisabb képet ad az elvben üzleti tevékenységtől eltiltott politikusok pénztárcájáról.

Luzskov esetében a családi költségvetés javát – a polgármester jövedelmének négyezerszeresét – 27 évvel ifjabb felesége, Jelena Baturina hozza, aki az Inteko építőipari vállalat vezetőjeként lett Oroszország leggazdagabb üzletasszonya az elmúlt 18 év alatt. Baturina üzlete a műanyagiparban indult – Luzskov élete javát több szabadalommal rendelkező kémikusként töltötte –, majd nagy lendületet azután kapott, hogy számos építési tendert nyert el a fővárosban –a pályáztatott építkezések ötödét ez a cég vezényelte le az elmúlt évek során –, ám az öszszefonódás gyanúját hangoztatókkal szemben a vállalkozónő mindannyiszor megvédte igazát a moszkvai bíróságokon.

Luzskov a család látványos gazdagodása ellenére népszerű a moszkvaiak többsége köré ben. A néhai Borisz Jelcin államfő által 1992-ben kinevezett, 1996-ban, 2000-ben és 2003-ban 70 százalékos többséggel újraválasztott politikus tevékenységében sokan nagyraértékelik, hogy a 11 milliós város tiszta, és lakói számára a vidékiekkel szemben bőkezű szociális juttatásokat biztosít: a nyugdíjasok fizetését kiegészíti tízezer rubelre, a tanárok javadalma akár az ötszöröse is lehet egy vidéki oktató 12 ezer rubeles fizetésének, de külön juttatást kapnak a várostól a fiatal szülők is, ami eléri a 15 ezer rubelt.

A kémikus végzettségű, a szovjet érában Lenin-renddel és Vörös Munkaérdemrenddel, később orosz állami és egyházi kitüntetésekkel jutalmazott 74 éves Luzskov mindig jól érzékelte, mi van a levegőben: 1993-ban Jelcin mellé állt, majd hat évvel később már nyíltan az elnök távozásáért kampányolt, nem sokkal Vlagyimir Putyin hatalomra jutása előtt. Miután 2004-ben megszűnt a kormányzók közvetlen választása, Putyin a 2006-ban távozását meglebegtető Luzskovnak egyenesen megtiltotta, hogy leköszönjön posztjáról és 2007-ben ismét őt jelölte. Idén azonban már egyre többen rebesgetik a polgármester idő előtti távozását, feltételezve, hogy utódja egy általa is támogatott személy lesz. A szabadidejét méztermelésnek szentelő Luzskov – aki a megtermelt mézet rendszeresen iskoláknak és óvodáknak osztotta szét – nyugdíjasként a főváros tulajdonában álló Moszmedinagroprom méztermelő cég élére kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.