Radar helyett riasztórendszer?

A korábban tervezett radarállomás helyett az amerikaiak az interkontinentális ballisztikus rakéták elleni, korai riasztórendszert telepítenek Csehországba – közölte tegnap a leglátogatottabb cseh internetes portál és több prágai napilap is.

A számítógépes terminált a védelmi minisztérium prágai operációs központjában, illetve Stará Boleslav közelében, a cseh légvédelem parancsnokságán építenék fel. Érdeklődésünkre Alexander Vondra tárcavezető nem cáfolta a lapértesüléseket, de hozzátette, hogy végleges megállapodás még nem született. Valószínűnek tartja azonban, hogy jövőre megkezdődhet a telepítés. – A korábban megkötött cseh–amerikai radarszerződés érvényes, ezért csak az új légvédelmi rendszer működtetésével kapcsolatos technikai részletekben kell megegyeznünk. A kiszolgálószemélyzet minden bizonnyal cseh lesz – tette hozzá.

Martin Koller cseh katonai szakértő megkeresésünkre elmondta, hogy olyan rendszerről van szó, amely nagy hatótávolságú radarok, műholdak és más eszközök észlelései alapján a NATO-tagországok határaitól mintegy 3500 kilométeres körben képes felderíteni a kilőtt ballisztikus rakétákat, s azok feltételezett céljait. A megszerzett információk az észak-atlanti katonai szövetség légvédelmi parancsnokságára, (NORAD) Cheyenne Mountainbe kerülnének, továbbá Prágába, s további három – eddig még nem ismert – államba, ahonnan továbbítanák a rendszerhez csatlakozott országokhoz.

A cseh lapok szerint a rendszer működtetése évente mintegy kétmillió dollárba kerülne. Egy évig, valószínűleg 2012-ben az amerikaiak fizetnének, azután pedig a tagállamok fedeznék részarányosan a költségeket.

A Bush-adminisztráció évekkel ezelőtt olyan középeurópai védőpajzsot szorgalmazott, amelynek részeként Csehországban radarállomást építettek volna, Lengyelországba pedig elfogórakéták telepítését tervezték. Részben Oroszország tiltakozása, jórészt pedig stratégiai megfontolásból Barack Obama tanácsadói másfajta légvédelmi rendszer kifejlesztését javasolták, amelynek része lehet a csehországi központ is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.