Német kórházban a magyar sebesültek

Megérkeztek a német katonai kórházba a magyar sérültek Afganisztánban, de továbbra is kómában van a hétfő hajnali konvojtámadás legsúlyosabb sérültje. A másik két sebesült katonát is a mazar-i-sarifi német katonai tábor orvosai kezelik már.

A sérültek kórházba szállítását homokvihar akadályozta, ezért először a bagláni Puli-Kumriban látták el őket. A támadásban hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy, valamint életveszélyesen megsérült egy zászlós, míg másik két katona 8 napon túl gyógyuló sebeket kapott, de felépülésük teljes lesz – tudatta közleményben tegnap a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Szerettük volna megtudni, milyen a hangulat az észak-afganisztáni Baglán tartományban található Camp Pannoniában, mikor folytatódhat a hazatérésre váró katonák szállítása, illetve mi lett annak a tűzharcnak a kimenetele, amely az orvtámadás után kezdődött német és afgán katonák részvételével, de a HM lapzártánkig nem tudott tájékoztatást nyújtani.

A Reuters hírügynökség szerint afgán tisztségviselők azt jelentették, hogy Baglán tartomány Tala Wabarfak kerületében nyolc civilt öltek meg a NATO-misszióhoz tartozó katonák, akik több helikopterrel érkeztek a helyszínre. Tala Wabarfak a magyar tábortól délnyugatra fekszik, így nem valószínű, hogy az incidensnek köze lehet a hétfői, magyarok ellen, a tábortól északnyugatra 20 kilométerre elkövetett támadáshoz – mindenesetre a NATO ellenőrzi a bejelentést, mert nincs tudomásuk civilek haláláról.

A Borsod megyei Alacskáról származott a hétfői támadásban 32 évesen elhunyt Pappné Ábrahám Judit. A kistelepülés Sajószentpétertől öt és fél kilométerre található. Középiskolai tanulmányait a kazincbarcikai Irínyi János Szakközépiskolában végezte, volt osztályfőnöke az MTI-nek azt mondta: mozgékony, életvidám, jókedvű diák volt. 1997-ben érettségizett közgazdasági szakmacsoportban, részt vett a tízéves érettségi találkozón, ott büszkén mutatta esküvői képeit és a katonaéletről készült fotókat. Akkor arról is beszámolt, nem okozott problémát a katonaságnál, hogy nő, a kiképzések sem jelentettek gondot számára.

Eközben William Caldwell amerikai tábornok a NATO afganisztáni kiképzőmissziójának (NTM-A) vezetője tegnap úgy nyilatkozott: a lemorzsolódás és az írástudatlanság magas aránya miatt 2011 októbere előtt nem lesz elegendő létszámú és megfelelően kiképzett afgán rendőr, illetve katona, hogy át tudják venni a biztonsági erők feladatait, és ellenőrzésük alá kerülhessen Afganisztán nagyobb területe. Mindez késleltetheti a nemzetközi erők kivonulását.

Magyar katona a Camp Pannoniában
Magyar katona a Camp Pannoniában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.