Krikettbajnok gyűjti a milliókat

Az ünnepelt krikettjátékosból és nemzeti hősből most az árvíz áldozatainak megsegítője lett. „A kormány képtelen pénzt gyűjteni, mert a kormányban senki sem bízik” – nyilatkozta tele a sajtót a pakisztáni Imran Khan.

Az 58 éves milliomos máris saját segélyalapot hozott létre, és azt ígérte, hogy a hosszú távú újjáépítési tervekre is talál pénzt.

A pakisztáni krikettválogatott egykori játékosa és kapitánya ma már Mercedesen jár, Versace napszemüveget hord, és Mick Jagger rockzenészt is a barátai között tudhatja. A sportkarrier után a politikába is belekóstolt, bár sokak szerint politikai tevékenysége a mindenkori hatalom bírálatában merül ki. A napokban például azt közölte a The Guardian című napilappal: „A pakisztáni kormány teljesen összeomlott, nincs is itt kormány”.

Kevésnek találta – egyébként joggal – a Pakisztánba érkező nemzetközi segélyeket, Imran Khan ezért úgy döntött, hogy kézbe veszi a dolgokat. Adománygyűjtő műsorokat szervez a pakisztáni televízióban, országjáró roadshow-t indít, és nemkormányzati szervezetekkel keresi az együttműködést.

A jótékonykodás nem újdonság a krikettbajnok számára. Ő alapította Pakisztán rákbetegeket kezelő első kórházát, amelynek működtetéséhez azóta is évente körülbelül húszmillió dollárt „összekalapoz”. Az adománygyűjtést nagyban segítette, amikor Lady Diana is ellátogatott a kórházba. Később Khan az UNICEF különmegbízottjaként egészségügyi programokat és oltási kampányokat is népszerűsített Pakisztánban, Bangladesben és Thaiföldön.

Egy brit milliárdos iszlám hitre áttért lányával, Jemima Goldsmithszel házasodott öszsze 1995-ben, de 2004-ben elváltak; a hivatalos indoklás szerint Jemima nehezen alkalmazkodott a pakisztáni élethez. Imran Khan azóta iszlámábádi házában él, amely mellett krikettpálya épült – itt játszik a két fia is, amikor a szünidőben meglátogatják őt.

Imran Khan
Imran Khan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.