Magyar nap a sanghaji expón

Nem tudni, meddig maradhat nyitva a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja. Szerencsére a vasárnapi magyar napra, amelyen száz hazai művész lépett fel, nem kellett becsukni a Gömböc nevű épületet, noha a híresztelésekkel ellentétben, az új kormány nem teljesítette a szerződésben vállalt időarányos kötelezettségét – állítja a szervező Genexpo 2010 Kft. ügyvezetője, Galambos Iván.

Tizenöt tagú magyar és ugyanekkora kínai delegáció gyűlt össze a tegnapi magyar napra Sanghajban. A magyar delegációt Szőcs Géza államtitkár vezette. Meg is kérdeztük tőle az esti gála után, szó volt-e arról, hogy magasabb rangú politikus is velük tartson, mondjuk, miniszter vagy maga a miniszterelnök. A kultúráért felelős vezető egyrészt nagy megbecsülésnek tekintette Orbán Viktor felkérését, és mint mondta, a miniszterelnöknek nyilván olyan elfoglaltsága volt, amely nem tette ezt lehetővé. Annyit azonban elmondott, az év folyamán vélhetően újabb magas szintű kínai–magyar találkozóra kerülhet sor.

Bár nem sok helyen hirdették az expó területén a magyar napot, a délutáni népzenei programra és az esti gálára is meglehetősen sokan voltak kíváncsiak. A sokat szidott magyar pavilont, amely bár rendkívül innovatív, de valószínűleg nem elég jól kihasznált, május óta már körülbelül négymillióan látogatták.

A kínai magyar pavilon történetét az elmúlt hónapok botránya erőteljesen beárnyékolta, és ez nem maradt országhatáron belül. Miről is van szó? Az új kormány bejelentette: elődje előnytelen szerződéseket kötött azzal a Genexpo 2010 Kft.-vel, amely közbeszerzésen nyerte el a magyar pavilon felépítésének és működtetésének a jogát. A visszaélések gyanúja miatt vizsgálatot indítottak a cég ellen, és a rendőrség lefoglalta összes dokumentumukat, adataikat. Az ügyvezető Galambos Iván azonban minden héten lementette a céggel kapcsolatos pénzmozgást, szerződéskötést és teljesítést.

Így a kimutatásából kiderül, noha a kormányszóvivő bejelentette, a szerződés szerint időarányosan fizetnek, az nem teljesen van így. Az építésre már megkapták a költségek 93,6 százalékát, hiszen fel is épült a pavilon, megnyílt, működik. A többi a bontáshoz kell. Az üzemeltetésre azonban öszszesen 44 százalékot utaltak nekik, (256 millió forintot), noha már jóval túl jutottunk a hivatalosan májustól október végéig tartó esemény felén. Bár április óta senki sem kifogásolta a teljesítésigazolásukat, és a kiállított számlákat is átvették, nem utaltak nekik azóta egy fillért sem. Az alvállalkozók közül többen a csőd szélén lebegnek emiatt. Nem véletlen, hogy a kínai felek is sztrájkkal fenyegetőztek az elmaradt pénzek miatt. Még egy tétel a marketingköltség, amelynek csak 29 százalékát látták a bankszámlán. Hosszas presszió hatására nemrég a magyar kulturális programokért felelős Budapest Music Center megkapta az elmaradt támogatást. Enélkül persze álmodni sem lehetett volna a magyar napról.

A vasárnapi magyar nap flottul végigment, de nem tudni, mi lesz hétfőn. Egyelőre remény sincs a pénzre. Az esti gála után – amelyen fellépett többek mellett Palya Bea, Miklósa Erika, Snétberger Ferenc, a Modern Art Orchestra, az ExperiDance és a Szegedi Kortárs Balett – megkérdeztük Szőcs Géza államtitkárt, mennyire elégedett a pavilonnal és persze a műsorral. Példaként a román helyet emlegette, ahol fél pénzből nagyobb, szerinte jobban kihasznált belső teret építettek, okosabban kitalált fogadóterekkel, amely a gasztronómiai terekbe is bekíséri a látogatót, és megmutatja a nemzeti eledeleket. A magyar pavilon azonban az előzetes hírek dacára egyáltalán nem tartja vállalhatatlannak.

A műsorról az államtitkár azt gondolta, nem szerepeltünk le vele, nagyon szuggesztív volt. Ő személy szerint kevesebb nagy létszámú együttest hívott volna meg és több kisebbet. Kultúrdiplomáciailag elégedett, működik a kulturális áramkör a két nemzet között – hangoztatta az államtitkár.

Szőcs Géza államtitkár az expó magyar pavilonjában
Szőcs Géza államtitkár az expó magyar pavilonjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.