Hét év után szólalt meg a brit patológus

Az elmúlt napokban ismét a brit napilapok címlapjára került a 2003 júliusában elhunyt fegyverzetszakértő, dr. David Kelly öngyilkosságának rejtélye. Miközben az új kormány egy újabb vizsgálat lehetőségét fontolgatja, a hallgatását először megtörő kórboncnok határozottan állítja, hogy „nagykönyvbe illő” önkezűségről volt szó.

A most májusban leköszönt munkáspárti kormányzat egyik legsúlyosabb válsága volt David Kelly 2003 júliusában elkövetett öngyilkossága. Az 59 éves férfi, aki 1991-től kezdve harminchét alkalommal járt az ENSZ fegyverzetszakértőjeként Irakban, két nappal azután végzett magával, hogy a parlament külügyi bizottságának tagjai méltatlan stílusban faggatták a kormány és a BBC között az iraki háború jogosultságával kapcsolatban kialakult vitáról. Nem sokkal korábban derült ki, hogy a brit védelmi minisztérium munkatársa volt a köszolgálati médium védelmi tudósítója, Andrew Gilligan egyetlen informátora az ominózus, május 29-i adás előtt. Ez a műsor indította el a Tony Blair szavahihetőségén és népszerűségén végzetes sebet ejtett lavinát. A nemzetközi közvéleményt megrázó esetet követően elszabadult összeesküvés-elméletet a Tony Blair által elrendelt vizsgálat volt hivatott meggyőzően cáfolni. A Lord Hutton által elvégzett széles körű áttekintés, amely egyben a halottkémi eljárás funkcióját is betöltötte, minden felelősség alól felmentette a kormányt, és arra a következtetésre jutott, hogy a háromgyermekes apa valóban önkezével vetett véget életének. A kétkedőknek muníciót adott az a tény, hogy a főrend hetven évre titkosította a boncolás eredményeit.

A múlt héten nyolc tekintélyes patológus és törvényszéki halottkém nyílt levelet intézett a The Times napilaphoz, melyben „rendkívül valószínűtlennek” nevezték az elmúlt hét évben nyilvánosságra került információk ismeretében, hogy az otthonához közel, egy oxfordshire-i erdőben megtalált David Kelly halálát ereinek felvágása okozta.

Ez a szakmai tekintélyét aláásó kijelentés adhatta a végső lökést Nicholas Hunt belügyminisztériumi kórboncnak, hogy hét év után megszólaljon. A patológus részletekkel szolgált a The Sunday Times munkatársainak eredeti jelentéséből. Hunt elmondása szerint őt magát „megdöbbentette” a kormány Kellyvel szembeni bánásmódja, így azzal a szándékkal vágott bele a boncolásba, hogy bizonyítékokat keressen a fegyverzetellenőr meggyilkolására. Nyolcórás alapos vizsgálat után be kellett látnia, hogy idegenkezűség nem játszott szerepet Kelly halálában.

Néhány nappal azután, hogy vitatott lépésként az aktív és visszavonult katonákat és családjukat támogató jótékonysági intézmény, a Royal British Le gion javára ajánlotta fel a napokban megjelenő visszaemlékezésének teljes bevételét, mintegy ötmillió fontot, a volt brit kormányfő gondoskodott a kieső jövedelem pótlásáról. Tony Blairnek az előkelő londoni negyedben, Mayfairben működő pénzügyi vállalkozása, a Firerush a Pénzügyi Felügyelet által hitelesített tapasztalt szakemberek felvétele után jogosulttá vált befektetési banki tevékenység folytatására. (R. H. V.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.