'Új értékrendet a magyarokkal szemben'

Sólyom László vasárnap Révkomáromban nemzeti ünnepünk alkalmából beszédet mondott Szent István helyi lovas szobránál, majd pedig megkoszorúzta Győrfi Lajos magyarországi művész alkotását. Volt államfőnk kiemelte az államalapító királyunk életművének a mai nemzedékek számára is tanulságos értékeit, más nemzetek tagjait befogadó magatartását.

Ezután felhívta a figyelmet arra, hogy a határon túli magyar kisebbségek helyzetének tartós és megnyugtató rendezését csak úgy lehet elérni, ha a szomszéd népeknek a magyarokkal kapcsolatos értékrendje megváltozik. „Hasonlóan nekünk is új hozzáállásra van szükségünk a szomszédainkhoz” – jelentette ki. A továbbiakban a magyar kettős állampolgárság jelentőségét méltatta, amely révén a nemzet minden egyes tagjának a szabadságát, egyszersmind az anyanemzethez fűződő kapcsolatát erősíti – hangsúlyozta. Magyarul elhangzott beszédét szlovákul is felolvasták.

A magyarországi vendéget Bastrnák Tibor helyi polgármester hívta meg idén újra, miután egy évvel ezelőtt Robert Fico kormánya diplomáciai jegyzékben közölte Sólyom Lászlóval, hogy provokációnak tekintené, ha a szoboravatás napján, augusztus 21-én átlépné a határt. Az ügyből jelentős diplomá ciai botrány lett. Tegnap – akárcsak egy évvel ezelőtt – gyalog érkezett a két várost összekötő Erzsébet hídra, ahol több száz révkomáromi polgár üdvözölte, s ahol ezúttal minden probléma nélkül átjutott a szlovákiai oldalra.

A révkomáromi polgármester tájékoztatása szerint a mostani ünnepségre meghívták Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert, Rudolf Schuster volt államfőt és Bugár Bélát, a pozsonyi parlament egyik alelnökét, de egyikük sem jelent meg. Ott volt viszont Simon Zsolt agrárminiszter, a Híd-Most egyik alelnöke és Ondrej Dostál, ugyanennek a pártnak a parlamenti képviselője.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke Sólyom László újabb provokációjának minősítette a tegnapi látogatást. Más szlovák politikus nem nyilatkozott erről a magánlátogatásról.

Sólyom László Szent István lovas szobránál
Sólyom László Szent István lovas szobránál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.