Pert nyertünk New York ellenében

Amagyar diplomácia fellélegezhet: mégsem kell ingatlanadót fi zetni a magyar főkonzulátus épülete után New Yorkban. A vita már évek óta húzódott, ennek tett a végére pontot a manhattani kerületi fellebbviteli bíróság keddi ítélete.

Mint azMTI írja, a bíróság megállapította: az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem lépte túl hatáskörét, amikor 2009-ben adómentességet biztosított a külföldi államoknak a diplomáciai feladatot ellátó New York-i ingatlanjaik után.

Az amerikai külügyminisztérium azután avatkozott közbe, hogy egy bíró 2008-ban olyan ítéletet hozott, miszerint India, Mongólia és Pakisztán összesen 57,6 millió dollárnyi elmaradt ingatlanadóval adós. New York városa azonban kitartott amellett, hogy az ingatlanok adókötelesek, mivel ott az irodák mellett lakások is vannak. Perre vitte a dolgot, és egy bíróság jogosnak ismerte el követeléseit.

Magyarország 1991 óta felhalmozott adóhátralékát 121 millió dollárra (mintegy 26 milliárd forintra) taksálták. A külügyminisztérium 2009 márciusában felfogadta a H. Elliott Greene & Associates ügyvédi irodát, amely 80 millió dollárt lealkudott a követelésből. Miután Washington elengedte az ingatlanadó-tartozásokat, az ügyvédi iroda beperelte a magyar külügyet, amiért az nem volt hajlandó kifizetni a tiszteletdíját. A felek utóbb kiegyeztek ismertlen összegű (más forrás szerint százezer dolláros) kártérítésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.