Párizs megkezdi a román romák hazatoloncolását

Összesen 371 román romát várnak haza Franciaországból –erősítette meg a Mediafax hírügynökségnek tegnap Valentin Mocanu román munkaügyi államtitkár.

A hazai és külföldi bírálatok ellenére a francia hatóságok csütörtöktől visszatoloncolják Romániába a felszámolt illegális romatelepek lakóinak első csoportját. A francia kormány közlése szerint az érintettek „szabad akaratukból” hagyják el Franciaországot, miután személyenként 300 euró (gyermekenként 100 euró) hazatérési támogatást kaptak a francia államtól. Teodor Baconschi román külügyminiszter egy rádióinterjúban elmondta, reméli, hogy minden egyes kitoloncolásnál tiszteletben tartják a törvényeket. Korábban Brice Hortefeux francia belügyminiszter azt közölte, hogy augusztus végéig összesen 700 romát küldenek vissza Romániába és Bulgáriába.

Romániában az első hallásra soknak tűnő eurók elolvadnak, mihelyt megnézzük az útiköltséget: egy felnőtt repülőjegye pedig – a francia hatóságok tájékoztatása szerint – éppen 300 euró. A francia hatóságok az emberi méltóság szempontjából vitatható eljárást vezetnek be a kilépő romák nyilvántartására: ujjlenyomatot vesznek tőlük, hogy csak egy alkalommal igényelhessék az úgynevezett hazatérési díjat.

Baconschi óvta Párizst attól, hogy a romákat „kollektív módon” és „etnikai alapon” utasítsák ki az országból, az ugyanis megsértené a személyek szabad mozgását biztosító uniós törvényeket, és ez ellentétes lenne a Románia és Franciaország közötti „stratégiai partnerséggel”. A miniszter jelezte: az ügyben augusztus 30-án két külügyi államtitkár hivatalos megbeszélésekre Párizsba utazik.

Ugyan Eric Besson francia emigrációs miniszter pontosította: a ma induló eljárás egyéni, nem pedig kollektív kitoloncolásnak számít, a román közvélemény különös aggodalommal figyeli az eljárást. Besson elmondta az RTL rádióban, hogy a kitoloncoltak bármikor visszatérhetnek Franciaországba, ám nem maradhatnak ott, és nem igényelhetik a 300 eurós támogatást újból.

Az illegális romatelepekről ma „felszálló” 79 roma nem különleges járattal, hanem a menetrend szerinti gépeken, a szabadon maradt helyeken utazik majd. Az Európai Bizottság máris Franciaországon tartja a szemét – nyilatkozta Vivianne Reding, az európai igazságügyi biztos szóvivője az AFP-nek.

Románia és Bulgária polgárai 2007 januárja, az EU-csatlakozás óta szabadon be- és kiutazhatnak Franciaország területére. Három hónapig nem kötelesek igazolniuk tartózkodásukat semmilyen tevékenységgel, munkavállalással.

Roma asszony segélycsomagokat válogat egy illegális táborban
Roma asszony segélycsomagokat válogat egy illegális táborban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.