Borulnak a csontvázak Pozsonyban

Robert Fico szerint máris politikai hulla a védelmi miniszter, aki viszont azt üzente neki, hogy vége a milliárdos bizniszeknek.

Alig akad olyan nap az új szlovák kormány megalakulása óta, hogy Lubomír Galko védelmi miniszter ne szerepelne a hazai újságok címlapjain vagy az elektronikus médiumok vezető híreiben.

A negyvenkét éves informatikus először azzal keltett nagy feltűnést, hogy a másfél éve alakult, és a júniusi választásokon máris a pozsonyi parlamentbe került, majd pedig kormánypárttá avanzsált Szabadság és Szolidaritás (SaS) alelnökeként bemasírozott a védelmi minisztérium élére. – A lapok kiderítették, hogy az új miniszter alig tud angolul, holott az életrajza szerint a „haladók szintjén” beszéli ezt a világnyelvet. Erre már Iveta Radicová is összevonta a szemöldökét. Nyilvánosan felszólította Galkót: október végéig mutasson be hitelt érdemlő bizonyítékot arról, hogy legalább középfokon tud angolul.

Közben ellenőrzésekbe kezdett az új munkahelyén, ahol azóta szinte naponta dőlnek ki a csontvázak. Lubomír Galko szerint mindezek a Robert Fico vezette Smernek a holdudvarához tartozó fegyverkereskedők egyelőre csupán gyanús ügyletei. Az egyik az ötvenhétmillió eurós megrendelés a MI–17-es katonai helikopterek felújítására, amelyet mindössze néhány nappal távozása előtt írt alá elődje, Jaroslav Baska. Két olyan gép korszerűsítését is megrendelték, amelyeket az orosz gyártó szerint az év végén ki kell vonni a forgalomból.

– Utódom azt sem tudja, hogy először el kell végezni a nagyjavítást és a korszerűsítést, és csak azután lehet kérni a gyártótól az üzemeltetési idő meghosszabbítását. Új helikopterek vásárlására pedig nincs pénze országunknak, miként a cseheknek és a magyaroknak sem, akik ugyanilyen kényszermegoldásokhoz folyamodnak. Különben is, ha nincs ez a megrendelés, akkor a trencséni katonai üzem négyszáz alkalmazottja már munkanélküli lenne – érvelt elődje. Kiderült az is, hogy még 2008-ban a hadsereg közbeszerzési pályázat nélkül méregdrágán vásárolt hat Zodiac FC 470 típusú gumicsónakot, amelyekhez azonban a cég nem szállította le a motorokat. A múlt heti, közép-szlovákiai felhőszakadások idején kivezényelték a hadsereg műszaki alakulatait, ám a hozzávetőleg 44 millió forintért beszerzett eszközöket nem tudták mentésre használni. Az evezésre kényszerülő katonák mellett semmi és senki sem fért el.

– Ennyi pénzért öt kishajót is vásárolhattak volna – mutatott rá a miniszter, aki mindkét ügyben már feljelentést tett. Mindeközben a Smer több pártkatonáját is visszahívta Brüsszelből, és megüzente Robert Ficónak, hogy befellegzett a milliárdos katonai bizniszeknek.

Politikai ellenfelei sem tétlenkednek. Kiderítették, hogy a katonai elhárítás élére kinevezett Milan Hudecnek nincs meg a szükséges biztonsági átvilágítása. Ezért a miniszter két nappal később visszahívta őt, azt állítva, hogy rosszakaró beosztottjai tudatosan verték át. Így akarják meghiúsítani, hogy folytathassa a botrányos megrendelések leleplezését a védelmi tárcánál. A szlovák exkormányfő szerint viszont aki védelmi miniszterként ekkora baklövést követ el, az máris politikai hulla.

A mentőcsónakba csak a katonák fértek el
A mentőcsónakba csak a katonák fértek el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.