A Hezbollah Izraelre mutogat

A Hariri-gyilkosságban nyomozó nemzetközi bíróság közelgő vádemelése politikai bizonytalanságot, összecsapásokat hozhat Libanonban.

Eljuttatta a Hezbollah azokat a dokumentumokat a volt miniszterelnök, Rafi k Hariri meggyilkolását vizsgáló nemzetközi bíróságnak, amelyek a libanoni síita szervezet állítása szerint Izrael érintettségét bizonyítják a merényletben. A dokumentumok feltehetően azokat a felvételeket jelentik, melyeket a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk egy héttel ezelőtt nagy csinnadrattával bejelentett és bemutatott az egész arab világban közvetített sajtótájékoztatóján. Ezek azonban többnyire légi felvételek voltak, melyeket Naszrallah állítása szerint az izraeli felderítés készített, mégpedig olyan helyszínekről, ahol a meggyilkolt libanoni miniszterelnök annak idején gyakran megfordult. Az egyik felvétel arról a helyszínről készült, ahol Rafik Hariri az ellene elkövetett pokolgépes merénylet következtében életét vesztette. Naszrallah azt hangoztatta: mindez azt bizonyítja, hogy Izrael követte Hariri mozgását, és meg akarta őt gyilkolni. A nemzetközi bíróság ezek után bekérette a Hezbollah dokumentumait.

A sejk feltehetően azért próbálja meg lejáratni a nemzetközi bíróságot és főügyészét, Daniel Bellemarét, mert az elmúlt hetekben kiszivárgott: a nemzetközi bíróság hamarosan több Hezbollah-vezető ellen emel vádat a Hariri-merénylet kapcsán. Naszrallah valódi célja: elviselhetetelen nyomást gyakorolni a szunnita Szaad Hariri kormányfőre, Rafik Hariri fiára, hogy eszébe se jusson az egyébként vele kormánykoalícióban lévő Hezbollahhal ujjat húzni a védemelés után. A térség elemzői attól tartanak, a nemzetközi bíróság vádemelése újra polgárháború felé taszíthatja a felekezetileg megosztott, szunnita, síita muzulmánoknak és különböző egyházakhoz tartozó kereszténynek otthont adó közelkeleti országot. Az apja tekintélyes politikai örökségével régóta küszködő, 40 éves Szaad Hariri dilemmája nyomasztó: futni hagyja apja gyilkosait, vagy kockára teszi hazája viszonylagos stabilitását és békéjét?

A Foreign Policy folyóirat egyik szakértője szerint azonban a döntés már megszületett – méghozzá a libanoni politikai elit két, hagyományosan rivalizáló, ám az elmúlt évben kiegyező patrónusának, Szíriának és Szaúd-Arábiának a közvetítésével.

Basar Al-Aszad szíriai elnök és Abdullah szaúdi király július végén jártak közösen Bejrútban, szimbolikusan is hangsúlyozva a politikai közeledést. Eszerint minden politikai és felekezeti csoport tiszteletben tartja majd a nemzetközi bíróság vádemelési javaslatát (ez Haririék felé tett gesztus), ám a miniszterelnök belemegy abba, hogy csak a vádemelésben megnevezett Hezbollah-vezetőket teszi felelőssé apja haláláért, nem az egész szervezetet. Ez egyébként rendkívül szigorú hierarchia alapján működik. Így ugyan a Hezbollah nem veszít erejéből, de elkerülhető a vérontás.

Vádat emeltek szerdán a libanoni hadsereg egyik ezredese ellen. Eszerint Antoine Abu Dzsaude ezredes 2006 óta a Moszad tisztjeivel találkozott külföldön, és pénzért informálta őket a Hezbollahról és a libanoni hadseregről.

Naszrallah sejk előáll a leleplezéssel
Naszrallah sejk előáll a leleplezéssel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.