Merkel háza is látható lesz a Google-on

Az én házam az interneten? Szó sem lehet róla – rázta a fejét Guido Westerwelle német külügyminiszter és alkancellár. Angela Merkel viszont csak a vállát vonogatta: a német kancellár lakhelyét amúgy is szinte mindenki ismeri, folyamatosan fotózzák a turisták, úgyhogy ő semmi kivetnivalót nem talál azon, ha hamarosan a Google Street View térképére is felkerül. A kancellár amúgy saját lakásában lakik, a Spree partján, a híres Múzeum-szigettel szemben: az ajtót el sem lehet téveszteni, mert állandóan ott posztol két biztonsági őr.

A vita azonban jól jön a nyári uborkaszezonban a német médiának is. Az amerikai Google ugyanis a hónap elején bejelentette, hogy novembertől húsz német nagyváros teljes panorámaképe – utcákkal, komplett homlokzatokkal – elérhető lesz az interneten. Berlin, München vagy Frankfurt címeire hamarosan egy kattintással rákereshetünk, ellenőrizhetjük, hogy a kinézett szálloda milyen környéken fekszik, tetszik-e az estére lefoglalt étterem terasza, lehet-e parkolni az utcában, hol vannak a legfontosabb látnivalók – egyszóval számos hasznos információt gyűjthetünk. A Google is jól jár, mert a már több országban működő Street View-n keresztül hirdetési felületeket tud eladni, nem kevés pénzért. A fényképen szereplő emberek arcát, autók rendszámtábláit gondosan kisatírozzák, nehogy ebből gondok támadjanak.

A németek mégis aggódnak a személyiségi jogaik miatt. Az Enmid közvélemény-kutató cég szerint a társadalom fele kifogásolja az efféle nyilvánosságot, a másik felét azonban nem zavarja. Főleg a hírességek aggódnak: Lukas Podolski válogatott labdarúgó a magánéletét félti, Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter a családja biztonságára hivatkozik, Andreas Möller korábbi válogatott focista az irigyektől fél – írja a Bild bulvárlap. Ezzel szemben Udo Walz sztárfodrász jó ötletnek tartja a Street View-t, egészen addig, amíg nem kukkolnak be az ablakán, több híres étteremtulajdonos pedig egyenesen az üzlet fellendülését várja tőle. A politikusok esetében rosszabb a helyzet: Westerwelle mellett különösen Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter asszony ellenzi a házak fényképezését. A háttérben persze politikai megfontolások is rejlenek: a megkopott népszerűségű Westerwelle ezzel is próbálja bizonyítani, hogy pártja, az FDP mindent megtesz a személyiségi jogok védelme érdekében. Hasonló szavazatszerzési lehetőséget látnak az ügyben a zöldek is.

Akiknek fenntartásaik vannak, azok kérhetik, hogy a házukat tegyék felismerthetetetlenné. Ám a határidő szűk: a Google négy hétig (szeptember 15-ig) fogadja el azok kérését, akik nem szeretnék, hogy a házuk látható legyen. Aigner miniszter asszony kifogásolja a szigorú határidőt, szerinte ennek legalább a duplájára lenne szükség. Szervezkedik a német bérlők és háztulajdonosok egyesülete is a Google ellen. A személyiségijog-védők pedig arra hívják fel a figyelmet: a hasznosnak feltüntetett adatokból a munkaadók „lekáderezhetik” jövendő munkatársaikat, a bankok ellenőrizhetik, hogy mennyire nagylábon él az adósuk, a betörők pedig a karosszékből kinézhetik a következő célpontjukat. Aggodalmaikat csak növeli, hogy a Google az utcai fotózások során „véletlenül” adatokat – köztük belépőjelszavakat és -kódokat is – gyűjtött a wifihálózatokból. Ezért utóbb bocsánatot kért, ám az eset nem egyedülálló: Írországban, Dániában, Ausztriában és Spanyolországban is elkövették ezt a hibát.

A Google fotósautói a hannoveri CeBit kiállításon: kukkolás felsőfokon?
A Google fotósautói a hannoveri CeBit kiállításon: kukkolás felsőfokon?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.