Feltámad az al-Kaida Irakban

Több mint hatvan katonának jelentkező irakit ölt meg tegnap egy öngyilkos merénylő. A márciusi választások óta még mindig nincs kormánya az országnak, és a két legjobb eredményt elért iraki párt már nem is tárgyal egymással.

Legalább hatvan áldozata van a tegnap Bagdadban elkövetett öngyilkos merényletnek. A támadást a feltehetően az iraki al-Kaidához tartozó merénylő egy katonai parancsnokság előtt követte el, ahol több száz ember várakozott – egyesek már napok óta –, hogy bejussanak a toborzóirodába, és a biztos jövedelem reményében katonának jelentkezzenek. A merénylő feltűnés nélkül tudta megközelíteni célpontját.

A márciusi választás óta a pártoknak nem sikerült kormányzó koalíciót alkotniuk –és ahogy várható volt –, a meggyengült, de a tegnapihoz hasonló, látványos akciókra még mindig képes al-Kaida a nyáron növelte merényletei számát. A célpontok elsősorban katonák, illetve az iraki felkelésből kivált, és az ország viszonylagos stabilizálásában kulcsszerepet betöltő szunnita „Ébredés” mozgalom tagjai is. Fennáll a veszélye annak, hogy a magát több oldalról is fenyegetve érző, több mint 100 ezer fegyveres szunnita ismét a központi kormányzat ellen fordul.

Bár Barack Obama amerikai elnök mindenképpen be akarja tartani választási ígéretét –mely szerint augusztus végétől 50 ezerre csökkentik az arab országban állomásozó amerikai katonák számát, akik 2011 végére teljesen kivonulnak –, ám egyre nagyobb az aggodalom, hogy a politikai vákuumban Irak vajon képes lesz-e felvenni a harcot az al-Kaidával. A múlt héten az iraki vezérkari főnök úgy nyilatkozott, hogy az amerikaiaknak még legalább tíz évig az országban kéne maradniuk.

A múlt hónapban az iraki külügyminiszter arra buzdította Washingtont: gyakoroljon nyomást a politikai elitre, egyezzenek meg végre, hogy az országnak kormánya lehessen. Obama egyelőre annyit tett, hogy augusztus elején eljuttatott egy levelet az ország síita vallási vezetőjéhez, Ali Asz-Szisztáni nagyajatollahhoz, akit arra kért, segítsen a koalíciós tárgyalásokban. Kérdés, mennyire bölcs, ha – az iráni modellt látványosan elutasítva – a politikától magát távol tartó nagyajatollah beleavatkozik a tárgyalásokba, amire egyébként eddig nem mutatott hajlandóságot.

A márciusi választáson a síita Ijad Allavi volt kormányfő világi (és több neves szunnita politikust felvonultató) tömörülése, az Al-Irakija nyert, kevéssel megelőzve a síita Nuri Al-Maliki, jelenlegi miniszterelnök pártját, a Jogállamiságot. Egy erősen vallásos síita pártkoalíció végzett a harmadik helyen. Washington Allavi és Maliki közti nagykoalíciót szeretne látni. Hétfőn Allavi azonban felfüggesztette a tárgyalásokat, mert Al-Maliki egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy az Al-Irakija egy szunnita párt, miközben Allaviék éppen felekezetek feletti, nacionalista jellegüket hirdetik. Maliki eközben a síita párttömörüléssel is tárgyalásokat folytat – mely Allaviék szemében újabb bizonyítéka arra, hogyMaliki – aki az erős kormányfői poszt kialakításában érdekelt – nem akar lemondani a miniszterelnöki székről.

Rokonaik gyászolják a bagdadi merénylet áldozatait
Rokonaik gyászolják a bagdadi merénylet áldozatait
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.