Bugár: Dzurinda ne riogasson senkit!

Egyelőre senki sem tudja Pozsonyban, hogy mikor és miként módosítják a szlovák államnyelvtörvényt, valamint az állampolgárságról rendelkező jogszabályt – közölte tegnap érdeklődésünkre több szlovákiai kormánypárti politikus. – A kormányprogram ugyan leszögezi, hogy a kabinet rövid időn belül indítványozza a parlamentnek e két jogi norma, továbbá a sajtótörvény módosítását, ám a négy kormánypárt elképzelései egyelőre távol vannak egymástól. Leghamarabb arról születhet egyezség, hogy az államnyelvtörvény rendelkezései közül törlik a pénzbírságot. A többi vitatott kérdésről alighanem még hosszas koalíciós egyeztetések lesznek – nyilatkozta érdeklődésünkre Rudolf Chmel kisebbségi és emberjogi miniszterelnök-helyettes.

Megbízható értesüléseink szerint a koalíciós partnerek között főleg a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény tervezett módosításáról zajlik éles vita. E hónap elején Iveta Radicová lapunknak nyilatkozva kifejtette: – Szlovákia számára elfogadhatatlan az egyoldalúan módosított magyarországi törvény. Ezért olyan jogszabályt készítünk elő s fogadunk el rövidesen, amely ugyan nem bünteti a vétlen polgárainkat, viszont kizárja az említett magyarországi jogszabály szlovákiai érvényesítését – szögezte le a kormányfő. Azóta több szakértő, valamint Robert Fico, a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer elnöke is jogi képtelenségnek nevezte ezt az elképzelést, amelynek részleteit egyelőre hivatalosan senki sem ismertette. Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter viszont lapunknak elmondta: javaslatuk megfelel a kormányprogramban rögzített célnak, vagyis annak, hogy megakadályozza a magyar jogszabály szlovákiai érvényesítését, viszont nem bünteti a polgárokat.

Bonyolítja a kibontakozást az is, hogy a volt miniszterelnökhöz hasonló álláspontot képviselnek a kormánypárti szlovák kereszténydemokraták (KDH) is. Ők május végén Robert Fico indítványára ugyancsak megszavazták azt a módosított jogszabályt, amely szerint aki július 17-e után saját akaratából felveszi más állam polgárságát is, köteles ezt a tényt haladéktalanul bejelenteni a lakóhelye szerinti illetékes körzeti hivatalban, különben 3319 eurós bírsággal sújtható. Néhány napja a Mikulás Dzurinda vezette pozsonyi külügyminisztérium is figyelmeztette erre az érintetteket. Ez a közlemény főleg a szlovákiai magyarok között váltott ki megrökönyödést, akik azt várták, hogy az új kabinet a tervezett módosításig eltekint a hatályos törvény alkalmazásától.

Megkeresésünkre Bugár Béla, a Híd-Most elnöke hangsúlyozta: Mikulás Dzurindának nincs joga senkit sem riogatni, hiszen a kormányprogram egyik fontos eleme az, hogy ne lehessen szlovák állampolgárságuk elvesztésével büntetni azokat, akik egy másik állam állampolgárságáért is folyamodnak – mutatott rá. – Várhatóan az októberi parlamenti ülésen kerül napirendre a szlovák állampolgársági törvény módosítása. Daniel Lipsic belügyminiszter a legutóbbi koalíciós tanácson azt ígérte, hogy több lehetséges megoldást is elkészít, amelyekről a következő koalíciós tanácson fogunk tárgyalni. A legfontosabb elv az, hogy ne lehessen büntetni azokat a polgárokat, aki úgy döntenek, hogy egy másik ország állampolgárságát is fel szeretnék venni – tájékoztatott a pártelnök. A szlovák állampolgárságról rendelkező jogszabályt Pozsony gyorsított eljárásban fogadta el, csupán néhány órával azután, hogy az országgyűlés elfogadta a kettős állampolgárság odaítélését megkönnyítő magyar törvényt.

Dzurinda szlovák külügyminiszter, Sulik parlamenti elnök, Radicová kormányfő, Figel kereszténydemokrata pártvezér és Bugár Béla , a Híd-Most elnöke. Megegyezést ígértek, de az álláspontok a karnyújtásnyinál messzebb vannak
Dzurinda szlovák külügyminiszter, Sulik parlamenti elnök, Radicová kormányfő, Figel kereszténydemokrata pártvezér és Bugár Béla , a Híd-Most elnöke. Megegyezést ígértek, de az álláspontok a karnyújtásnyinál messzebb vannak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.