A Déli áramlat érdekelte a román kémet?

Romániában még megrovásban sem részesül a tegnap kitoloncolt oroszországi román kém, ám az orosz televízió Románia NATO-tagságát hangsúlyozó kommentárral mutatta be a Gabriel Grecu román diplomata inflagrantiját rögzítő filmecskét. A videofelvételen az látható, amint a titkosszolgálat kötelékében is tevékeny, a moszkvai román nagykövetségen első titkári beosztásban dolgozó Grecu egy bevásárlóközpontban kivesz az értékmegőrző szekrénykéből egy fekete csomagot, melyet pár perccel korábban feltételezett cinkosa zárt be oda. Noha a filmen a cinkos is megjelenik, kilétéről mostanáig nem adtak hírt az orosz hatóságok.

A Komszomolszkaja Pravda máris arról cikkezik: Grecu elődje a diplomáciai poszton, Dinu Pistol egy orosz állampolgárt szervezett be transnisztriai és moldvai információk szerzésére. A lap szerint Grecu megérkezése után azonnal államtitkok után kíváncsiskodott, ami feltűnt az orosz informátornak – ezért figyelték a diplomata lépéseit. Később be is igazolódott, hogy a titkok a nagy bevásárlóközpontok csomagmegőrző kazettáin keresztül cseréltek gazdát – közli a lap.

A moszkvai román nagykövetség és a román külügyminisztérium is szigorúan elzárkózik az ügy kommentálásától. A Mediafax hírügynökség viszont megerősítette: az információ igaz. Tegnap válaszul Románia is kiutasított egy orosz diplomatát.

A román elemzők hangsúlyozták: főként az ügy sajtónyilvánossága szúr szemet, hiszen rendkívül szokatlan egy feltételezett kém letartóztatása és nyilvános megnevezése. A diplomáciai eljárás csupán a kitoloncolást írja elő. Az elemzők ezért „erődemonstrációnak” nevezik az ügy publicitását. „Egy kémet nem tartóztatnak le »csak úgy«”... – kommentálta lapunknak a hírt egy román minisztériumi elemző –, csak akkor, ha valamilyen információcsere „bedöglött”, mert ez is egy hálózat: köti őket a betyárbecsület. A kémkedés egyik céljaként szóba kerülhet a Déli áramlat gázvezeték, mely elkerüli Romániát, és Bulgárián, illetve Szerbián halad át. A Moscow Post ugyanakkor már arról cikkezik: a román titkosszolgák az Egyesült Államok érdekében dolgoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.