„Vér tapad” Tony Blair adományához

Hiába tett nagyvonalú felajánlást Tony Blair – a hamarosan megjelenő visszaemlékezésének teljes bevételét, mintegy ötmillió fontot ajánlott fel a Royal British Legion, a szolgálatot teljesítő, illetve már leszerelt katonák támogatására létrejött jótékonysági alapítványnak –, nem ment mennybe a volt brit kormányfő. Pedig az alapítvány történetében ezt a majdnem 1,7milliárd forintnak megfelelő összeget egy 12 millió fontos költséggel épülő, sérült és rokkant hadviseltek elszállásolását és átképzését szolgáló központnak utalnák át. Blair gesztusára az első reakció az volt, hogy a pénzhez „vér tapad”, és a volt kormányfő így próbálja feledtetni történelmi bűnét, hogy hadjáratot indított Szaddám Huszein iraki diktátor állítólagos, de soha meg nem talált tömegpusztító fegyvereire hivatkozva.

Blair szóvivője szerint az Egy utazás címet viselő memoárból még egyetlen szó sem volt papírra vetve, amikor az exkormányfő elhatározta, jótékony célokra fordítja annak 4,6 millió fontos előlegét. A brit sajtó azonban úgy véli, a „döntés csak nemrégiben született, s célja a könyv népszerűsítése, illetve olyan kedvező kritikák elősegítése, melyekre Blair különben nem számíthatott volna”.

Blair jövedelme megbabonázza a mások pénzügyei iránt korábban érdektelen briteket. Visszavonulása óta Tony Blair megközelítőleg 20 millió fontos vagyonra tett szert. Blair hat számjegyű honoráriumokat vág zsebre beszédeiért, tanácsadói szerepet vállalt a J. P. Morgan és a Zurich Financial Services pénzintézeteknél, illetve a kuvaiti kormány és egy abudzabi állami tulajdonban lévő befektetési alap mellett. A szerényebb bevételek közé tartozik a több mint évi 63 ezer fontos képviselői nyugdíj és az adminisztratív kiadások fedezését szolgáló 84 ezer fontos keret.

Az alapítvány megköszönte a felajánlást. Blair bírálói – akik tüntetést szerveznek Londonban a szeptember 8-i könyvbemutatójára – viszont úgy vélik, a volt kormányfőnek egyszerűen lelkiismeret-furdalása van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.