Obama támogatja a Ground Zero közelében épülő mecsetet

Barack Obama amerikai elnök a vallásszabadság eszméjére hivatkozva pénteken támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy New Yorkban mecsetet építsenek fel a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás helyszíne közelében. Az amerikai elnök először foglalt állást az ügyben. A beszédre a Fehér Házban a muzulmán böjti hónap, a ramadán tiszteletére adott díszvacsorán került sor.

– Állampolgárként és elnökként hiszem, hogy a muzulmánoknak ugyanolyan joguk van vallásuk gyakorlásához, mint akárki másnak ebben az országban. Ez magában foglalja egy imahely és közösségi központ magánterületen történő felépítésének jogát Alsó-Manhattanben, összhangban a helyi törvényekkel és előírásokkal – mondta az elnök.

A szeptember 11-én elkövetett terrortámadásról úgy nyilatkozott: „Mindannyiunknak el kell ismernünk és tiszteletben kell tartanunk az alsó-manhattani építkezésekkel kapcsolatos érzékenységeket. (...) Megértem az indulatokat, amelyeket ez a kérdés szül.” Az elnök „szent földnek” nevezte a Világkereskedelmi Központ (WTC) lerombolt ikertornyainak helyét, ám úgy érvelt, hogy az amerikai eszmények és az alkotmány megkövetelik a projekt folytatását. –Ez itt Amerika, és elkötelezettségünk a vallásszabadság mellett megingathatatlan – mondta az elnök, aki hangsúlyozta, hogy Amerika az alapító atyák óta minden vallás követőit üdvözli és hogy a kormány részéről emiatt senkit sem érhet megkülönböztetés.

Az iszlám központ felépítésének terve heves ellenzést váltott ki a 2001-es terrortámadás hozzátartozóinak és más csoportok körében – emlékeztetett az MTI. A CNN hírtelevízió és Opi nion Research Corp. szerdán kiadott közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak csaknem 70 százaléka ellenzi az elképzelést. A terv értelmében Cordoba Ház néven, 100 millió dollárból egy 12 emeletes épületet húznának fel, mindössze háromsaroknyira a terrortámadások helyszínétől. Az iszlám közösségi központban egyebek között helyet kapna egy 500 férőhelyes színházterem, egy előadóterem, egy uszoda, egy tornaterem, egy főzőiskola, egy étterem és egy imaterem.

Korábban a New York építészeti örökségét felügyelő bizottság egyhangú határozatban szögezte le, hogy a tervezett központ helyén jelenleg álló épület nem minősül műemléknek, s ezzel zöld jelzést adott az építkezésnek.

Republikánus politikusok már a hétvégén támadták az amerikai elnököt kijelentése miatt, aki még a Mexikói-öbölben tett családi minivakációján is péntek esti szavait magyarázta. Az Obama család Floridába utazott a hétvégére azzal a nem titkolt céllal, hogy eloszlassa a potenciális turisták félelmeit, akiket a BP fúrótornyának balesete által okozott olajszennyeződés tart vissza attól, hogy felkeressék a Mexikóiöböl partvidékét.

Barack Obama a Mexikói-öbölben
Barack Obama a Mexikói-öbölben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.