Geoana szívesen lenne román kormányfő

– Habozás nélkül elvállalnám, ha pártom az ellenzék által alkotott kormány miniszterelnöki tisztségére jelölne – jelentette ki az egyik román kereskedelmi televízióban Mircea Geoana. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) korábbi vezetője –aki jelenleg a szenátus elnökeként Románia második közjogi méltósága – kizárta ugyanakkor, hogy vissza kívánna térni pártja élére. A szocdemek Geoanát azután váltották le, hogy 2009 decemberében vereséget szenvedett Traian Basescuval szemben az államelnöki választásokon. Akkor az SZDP élére Victor Ponta fiatal jogász-politikus került, aki Geoanát több ízben is keményen bírálta.

Geoana mostani kijelentése megerősíti azokat a román politikában szárnyra kapott híreket, amelyek értelmében –szeptemberben, ellenzéki kezdeményezés nyomán – menesztenék az Emil Boc vezette kormányt, és Basescu államelnöktől a szociáldemokraták és a Nemzeti Liberális Párt (NLP) alkotta koalíció kormányfőjelöltjének kinevezését kérnék.

Geoana leszögezte: nem indul a pártelnöki tisztségért, még akkor sem, ha a szocdemek október 16-i országos fórumán Ponta lemond. Elismerte, hogy az SZDP–NLP alkotta ellenzéknek legjobb lenne hátradőlve megvárnia a 2012-es választásokat. De az ellenzék fekete pontot kapna szerinte, ha tétovázna vállalni a kormányzást, amikor az ország bajban van. Ehelyett az ellenzéknek össze kell fognia, és rá kell vennie az államelnököt, hogy jelöltjét kérje fel egy új kabinet megalakítására.

Basescu elmondta: ha az SZDP és az NLP összefüggő intézményreformot tartalmazó programmal állnának elő, az ellenzék kormányfőjelöltjét „akár holnap” habozás nélkül felkérné a kormányalakításra.

Basescu szerint egyelőre azonban ilyen program nem készült, és bár a kormányzó Demokrata-Liberális Párt (D-LP) „nehezen mozog”, az SZDP–NLP alkotta kormánnyal „a világ gyakorlatilag megállna”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.