Életmentő segélyre vár az árvíz sújtotta Pakisztán

Pakisztán déli területein még tegnap sem tetőzött a szokatlanul erős monszunesők okozta árhullám, így továbbra is tömegek kénytelenek elhagyni lakóhelyüket. A mentésben már az Egyesült Államok hadseregének helikopterei is segítenek.

Az árvíznek máris több mint 1500 halálos áldozata van, kétmillióan váltak hajléktalanná, és a természeti csapás öszszesen 14 millió embert érint.

A kilátástalan helyzetben lévő embereknek számára az egyetlen jó hír, hogy körülbelül három napig enyhül az eső.

Az ENSZ az ország legnagyobb természeti katasztrófájának nevezte az áradást, és úgy vélte, hogy több milliárd dollárra lesz szükség az újjáépítéshez. A szervezet tegnap felhívást intézett a világ országaihoz, hogy ajánljanak fel pénzügyi segítséget a Pakisztánnak.

400 millió dollárt várnak, amiből alapvető segítséget nyújtanának a rászorulóknak.

– Ha nem reagálunk a lakosság azonnali szükségleteire, és nem nyújtunk életmentő segítséget, akkor könnyedén kialakulhat egy újabb, második halálozási hullám a betegségek és az élelmiszerhiány következtében – mondta a Reutersnek Mau rizio Giuliano, az ENSZ humanitárius missziójának szóvivője.

A brit Oxfam segélyszervezet is további felajánlásokat sürget: számításaik szerint a nemzetközi közösség eddig három dollárt ajánlott fel egy-egy árvízi menekültre számítva. Ez az összeg a 2005-ös pakisztáni földrengés során 70, a haiti földrengés idején pedig 495 dollár volt – írja a BBC. (Nagy-Britannia 24 millió, az USA 55 millió dollárt ajánlott fel.)

Eközben a pakisztáni tálib szervezetek a nyugati segély elutasítására szólítottak fel: szerintük a pénzt úgyis a korrupt politikusok teszik zsebre. A kormányt pedig egyre erősebb bírálatok érik, amiért majdhogynem tehetetlenül nézte az árvíz pusztítását. A mentés és segélyezés oroszlánrészét a pakisztáni hadsereg, a nemzetközi szervezetek és a szélsőséges csoportokhoz is köthető vallási szervezetek végzik (emiatt sokan a pakisztáni tálibok növekvő népszerűségét vetítik előre).

Asif Ali Zardari elnök továbbra is magyarázkodásra kényszerül amiatt, hogy nem mondta le európai körútját. Azt állítja, hogy segélyeket is szerzett az úton az országnak, azt azonban nehezen magyarázza meg választóinak, miért „ugrott be” a franciaországi, Loire menti magánkastélyába is.

Egy család menekül az árhullám elől
Egy család menekül az árhullám elől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.