'És civileket is ölünk-e?'

Nem tud két perc alatt aláírni és angyalbőrbe bújni a civil, mint Rejtő Jenőnél – két hét is kell a bezupáláshoz egy, az amerikai főváros mellett lévő toborzóirodában. Sokakat a biztos megélhetés vonz a legjobban.

Tizenegy éves koromtól fogva az volt az álmom, hogy hazámat szolgálhassam! – mondja a húszéves Reid Reifschlager a kérdésre: miért jelentkezik az amerikai hadseregbe? Egyszer már megpróbálkozott ezzel szülőföldjén, a texasi Houstonban, de másfelé sodorta aztán az élet. – Eléggé utánanézünk már előtte, hogy mik a feltételek, mire lehet számítani. Több ismerősöm is szolgál a seregben – feleli, amikor azt firtatom, voltak-e kétségei, kérdései, mielőtt idejött volna.

Újoncok egy amerikai támaszponton. Biztos megélhetés vár rájuk
Újoncok egy amerikai támaszponton. Biztos megélhetés vár rájuk

Úgy érzi, készen áll az afganisztáni bevetésre is. Jövő év késő tavaszán elvileg már ott is lehet, most novemberben kezdi az alapkiképzőt. – Én egyszerű eset voltam: nincs priuszom – meséli. Ennek jelentőségét csak a Washington melletti Falls Church (Virginia állam) toborzóállomásának törzsőrmesterével beszélgetve értem meg.

– Priusz? Elég tipikus. A 18–19 évesekkel általában még nincs gond. Húsztól kezdve azonban becsúszik ez-az, egy garázdaság vagy egy ittas vezetés. Először megkérdezzük a jelöltet, került-e már összeütközésbe a törvénnyel, majd utánanézünk, hogy igazat mondott-e. Ha nem, ez eleve kizáró ok. Ha igen, akkor a bűncselekményt vagy mérlegelhetik a szakembereink, vagy olyan súlyos, hogy az a kizáró ok – avat be a felvételi rendbe Brian A. Holley toborzó törzsőrmester. Mint mondja, a mérlegelhető kihágások listája folyton változik, attól függően is, mennyire magasra akarják éppen emelni a lécet a Pentagonban. Mostanában elég magasra: 2000 óta egyetlen évben nem teljesítette az amerikai hadsereg a toborzási tervet.

– Tavaly a 65 ezres céllal több mint 70 ezer felvétel áll szemben, a tartalékosoknál 22 500 fő helyett pedig több mint 23 600-zal gyarapodtunk. Idén június végével is már 102 százalékos a terv – sorolja a számokat a táblázatból Douglas Smith, az 550 ezres aktív és 560 ezres tartalékos állományú szárazföldi hadsereg (US Army) hadkiegészítő parancsnokságának tájékoztatási felelőse.

A minél kevésbé büntetett előélet mellett további két fő alapkövetelmény a megfelelő életkor (18 és 42 év között), valamint a legalább középiskolai végzettség. Szülői engedéllyel már 17 esztendősen angyalbőrbe bújhat a fiatal. De nem két perc alatt! Az átlag 13–14 napos átfutás (amely négy-öt napnál jobban semmiképp sem rövidíthető le) arra is alkalmas, hogy lehűtse a hirtelen felindulásból, szerelmi bánatból jelentkező forrófejűeket.

Külön el kell menni például Baltimore-ba orvosi vizsgálatra, kivéve, ha valakiről már a toborzók megállapítják (mérleg, léc és mérőszalag segítségével), hogy semmiképp sem fér a megkövetelt testtömegindex-értéktartományba: reménytelenül alul- vagy – hiszen Amerikában vagyunk! – túltáplált. A legtöbben 19–23 évesen jelentkeznek, és az előírt időkeret szerint 17–30 percet töltenek a toborzótiszttel.

– A nehéz gazdasági helyzet miatt a biztos fizetés és megélhetés, a juttatások, a teljes körű egészségbiztosítás, a továbbtanulási hozzájárulás, ez mind-mind sokat nyom a latba – mondja a rekruták fő motivációjáról a 32 éves Holley törzsőrmester, aki maga tizennégy éve viseli az egyenruhát. Az újonc 800 dollárt (170 ezer forint) kap kézhez havonta, ami Amerikában nem sok, de ne feledjük: megélhetésének nagy részét a sereg megoldja. A tudatosabbak az összeg jó részét félretehetik.

Itt, Észak-Virginiában sok a „pentagonos” család, sokan már tájékozottan érkeznek. De azért vannak kérdéseik. Milyen rend szerint működnek a drónok (pilóta nélküli, célzott likvidálásra használt repülőgépek)? Vagy: civileket is kell-e ölni Afganisztánban?

Sokan vannak – mint a tiszthelyettes mondja, a napi mintegy tizenöt jelentkező körülbelül negyven százaléka –, akiket az amerikai állampolgárság könnyített megszerzése izgat. Ők zöldkártyával, állandó tartózkodási engedéllyel jelentkeznek, és angolból, valamint számtanból is vizsgáztatják őket. Sőt számos ország (köztük Magyarország) állampolgárainak hosszú lejáratú, nem turistavízum is elegendő. Holley törzsőrmester két honfitársunkra is emlékszik a praxisából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.