Lakat a hamburgi terrormecseten

Rosszul megvilágított lépcsőházon keresztül lehetett megközelíteni Hamburg nem éppen legelőkelőbb negyedében, a németországi dzsihádista körökben mégis jól ismert (gyülekező)-helyet, a Hanza-városban működő Tajba-mecsetet. Az imaházra azonban lakat került, miután a hétfő hajnali razzia után a hamburgi tartományi rendőrség bezáratta azt. Az illetékes bíróság pedig egyben elrendelte a mecsetet támogató arab–német kulturális egyesület betiltását, vagyonának lefoglalását.

A Tajba-mecset a 2001. szeptemberi New York-i és washingtoni terrormerényletek nyomán tett szert világhírre. Kiderült, hogy az úgynevezett „hamburgi sejt” több tagja gyakran megfordult a mecsetben. A „hamburgi sejthez” tartozott az al-Kaida „szervezésében” végrehajtott terrorakciók több elkövetője. Így például a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade Center) elsőként becsapódó gépet vezető Mohamed Atta. Vagy Ziad Dzsarra, akiről azt feltételezik, hogy a washingtoni Fehér Házat célba vevő, de a fedélzeten tartózkodó utasok ellenállása nyomán Pennsylvaniában lezuhant repülőt irányította.

Bár a német hatóságok 2001 szeptembere óta mindenfajta titkosszolgálati eszköz bevetésével figyelték a Tajba-mecsetet, Christoph Ahlhaus, Hamburg belügyi szenátora szerint közel kilencéves adatgyűjtés kellett a radikális iszlamista tanokat terjesztő imaház bezáratásához. A mecsetben zajló imádságokon, vallási szemináriumokon, valamint az imaházhoz köthető internetes oldalakon a demokratikus jogállam ellen uszítottak, illetve erőszakra buzdítottak – nyilatkozta a kereszténydemokrata politikus, miután több tucat rendőr átkutatta a mecsetet, s elkobozták az ott talált dokumentumokat, könyveket.

A mecsetet még al-Kudsz (Jeruzsálem) néven 1993-ban alapították, akkoriban a német belső elhárításnak még nem tűnt fel az arab kulturális egyesületként bejegyzett imaház. A német sajtó szerint az ezredfordulón egy hírhedt gyűlöletprédikátor tűnt fel, aki a hitetlenek ellen erőszakra buzdított.

A később átnevezett mecsetbe elsősorban az „igazi és egyetlen iszlámot” tisztelő hívek jártak, nemcsak arabok, észak-afrikaiak, bosnyákok és csecsenek, hanem sok áttért német is. A mintegy 250 fősre becsült fundamentalista „kemény mag” meggyőződése szerint a muszlim országok többségét a Nyugattal cimboráló zsarnokok uralják. Az egyedüli és igazi kalifátusnak a tálibok Afganisztánját tekintették. Éppen ezért szent ügyként fogták fel, hogy fegyveres harcot folytassanak a közép-ázsiai országot megszálló idegen hitetlenek ellen. A hamburgi dzsihádisták Irakba is próbáltak harci csoportot küldeni, majd tavaly az afgán–pakisztáni határvidékre utazott egy tízfős társaság, amelynek tagjai a német elhárítás szerint terroristakiképzést kaptak az al-Kaida márkaneve alatt ott üzemelő táborok egyikében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.