Olaj és víz keveredhet Dél-Amerikában

Beiktatták hivatalába szombaton Juan Manuel Santost, Kolumbia új elnökét, volt védelmi és pénzügyminisztert. Santos székfoglaló beszédében a biztonság megszilárdítását ígérte,megismételte, hajlandó tárgyalni a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, legnagyobb gerillaszervezettel, hogy véget vessen az erőszaknak.

Santos arról is beszélt, hogy az új kolumbiai vezetés elsődleges célja lesz a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása Venezuelával és Ecuadorral. „Békében szeretnénk élni a szomszédainkkal, tisztelni szeretnénk őket, hogy ők is tiszteljenek minket” – hangoztatta Santos, aki korábban úgy jellemezte magát és Hugo Chávez venezuelai elnököt, mint „olaj és víz”, de azt is mondta, hajlandó együttműködni a caracasi vezetővel.

Röviddel az eskütétel után Chávez venezuelai államfő találkozót javasolt Santosnak, és közölte, hogy kész új fejezetet nyitni a két ország fagyos kapcsolataiban. A két vezető meglehet úgy látja, a két ország közti hétmilliárd dollárt érő kereskedelem érdekében félretehetik az ideológiai különségeket.

Chávez alig két hete jelentette be, hogy megszakít minden kapcsolatot Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. A kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítva, hogy azok alátámasztják a vádakat. A venezuelai elnök ezután „teljes készültséget” rendelt el a két ország határán, és visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével. Egy nappal hivatalából történő távozása előtt, pénteken Álvaro Uribe leköszönő kolumbiai elnök feljelentést tett Chávez ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) – írta az MTI. Emberiesség elleni bűntettel vádolta meg őt, amiért menedéket nyújt a FARC fegyvereseinek.

Chávez szombati tévébeszédében ismét a „pokolba” küldte Uribét, s arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Santos kormánya ismét előhozakodik ezekkel a vádakkal, az megpecsételi a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket.

A FARC valaha a dél-amerikai ország területének nagy részére kiterjesztette uralmát. Az elmúlt években azonban Uribe távozó elnök kormánya amerikai támogatással erőteljes harcot folytatott a FARC visszaszorítására, jelentősen gyengítve a gerillaszervezetet. Uribe 2002-es elnökké választása előtt a FARC 18 ezer fegyveressel rendelkezett, mára harcosai száma 8 ezerre apadt.

Santos elnök a kolumbiai hadsereg vezetői között
Santos elnök a kolumbiai hadsereg vezetői között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.