Moszkvában licitálnak a ventilátorokra

Sem a szmog, sem a hőség nem enyhült Moszkvában, amelyet a környező erdő- és tőzegtüzek füstje ötödik napja borít be teljesen, a régió több más településeivel együtt, kétszáz kilométeres körzetben.

Az orosz főváros repülőterei részlegesen működnek, a Domogyedovo légikikötőben mintegy kétezer utas járatát tartották vissza a rossz látási viszonyok miatt.

Az előrejelzések szerint kedd után oszlik el a füst, amely miatt a főváros levegőjében több szennyező anyag szombaton 5-7-szeresen, vasárnap 2-3-szorosan haladta meg az egészségügyi határértéket.

A lassan normává váló hőség nyomán – a két hónapja tartó aszályos kánikula vasárnap az elmúlt 130 év legmelegebb augusztus 8-áját hozta 34,7 fokkal – a moszkvaiak szétkapkodták az áruházak polcairól a ventilátorokat, felsrófolva az árakat. A selejtes árura is azonnal akadt jelentkező. – Áh, ez az olajszag nem számít, de ha akarja, visszaveszem, holnap már drágább lesz – mondta egy kiskereskedő egy panaszos vevőnek, örömmel visszafizetve a kis teljesítményű asztali ventilátorért a 2500 rubelt (1 rubel kb. 7,5 forint). Az ügylet végére egy újabb vásárló már le is csapott a szerkezetre: háromezerért, miután ez volt az egyetlen eladó darab. Néhol már az eladókat hűsítő gépekre tesznek ajánlatokat a vevők. A kényszer erős, hiszen a nagy hőség ellenére ablakot nyitni nem ajánlatos a szmog miatt.

A nehéz levegő elől sokan a 11 milliós város légkondicionált áruházaiba menekülnek. Igaz, néhol már felmondták a szolgálatot a szűrők a nagy igénybevétel miatt, és több bevásárlóközpontba bekúszott a csípős szmog.

Különösen nagy gondot jelent a kórházi betegek és az idősek számára a hőség, miután általában nincsen légkondicionáló berendezés a kórházakban és az otthonokban. Egy állítólag orvosként dolgozó moszkvai blogger szerint a halál okaként nem jelölhetik meg a hőgutát, a holttesteket már csak állítva helyezik a halottasházba, miután a hűtők megteltek. A LifeJournal. com-on blogoló doktornő bejegyzése már nem elérhető, az Echo Moszkvi orosz rádiónak nyilatkozva pedig egy mentőorvos tagadta, hogy titkolniuk kéne a halál okot az egészségügyi minisztérium elől. (A fővárosban nyáron megszokott napi hatezer riasztással szemben jelenleg átlagosan nyolcezer hívást regisztrálnak, egyértelműen a hőség és a szmog miatt.)

Az ország európai részén 22 megyét érintő erdőtűz egyelőre nem csökkent látványosan, ám a Rendkívüli Ügyek Minisztériuma szerint hosszú idő óta először sikerült nagyobb területen felszámolni a lángokat, mint amekkorát elhódított a terjedő tűz, amely eddig 52 ember életét követelte, és több mint kétezer lakóházat semmisített meg. Az oltásban már tíz ország vesz részt, tűzoltókkal és repülőgépekkel. Összesen negyedmillióan küzdenek a lángok ellen, amelyekkel szemben csak az eső jelentene érdemi megoldást, ám egyelőre csapadék nem várható.

A hőség miatt Moszkvában leállt a Gorkij szabadidőközpont vidámparkja, csökkent a mozivetítések száma, és részlegesen bezárt a Puskin múzeum is, ahol nincs minden teremben légkondicionáló. Látogatható maradt azonban az intézményben a magyar Szépművészeti Múzeum 60 festményből álló, augusztus végéig tartó kiállítása Goyától Rafaellóig címmel.

Moszkvai útbaigazítás
Moszkvai útbaigazítás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.