Szmogba veszett a Kreml

Eltűnt a Kreml a Vörös térről péntek reggelre. Nyoma veszett a Vaszilij Blazsennij székesegyháznak is, legalábbis ha valaki ötven méterről próbálta szemlélni az orosz fővárosban magasodó épületet. Moszkvát minden eddiginél sűrűbb szmog lepte be, miközben a hőmérséklet 40 fok közelébe emelkedett pénteken. A füstfelhő az elkövetkező napokban sem oszlik el a város felül.

A megyében folytatódó erdő- és tőzegtüzek okozta füst miatt korlátozottan működik a 11 milliós nagyváros mindhárom repülőtere, a közutakon hosszas dugók alakulnak ki. A szmog leereszkedett a metróba is, egyes állomások szürkeségbe vesznek. Az utasok ismét elővették védőmaszkjaikat.

– Nekem még a H1N1-pánikból maradt meg, végre hasznát veszem, vegyél te is! – nyújtja egy lány a barátnőjének. Van, aki beéri nedves zsebkendővel az orra előtt, de akad, aki komolyabb maszkot húz. Bár az orvosok szerint a cseppfertőzéstől védő orvosi maszknak a füstben semmi értelme, a moszkvaiak mindet elkapkodták a gyógyszertárakból. A leghaladóbbak már gázálarcot is vehetnek, igaz, nem a patikákból.

– 1200-ért a tiéd, na jó, hatszáz rubel is elég – adja alább váratlanul gyorsan a Vörös tér tövében álló szuvenírárus, kikémlelve a Medvegyev–Putyin–Obama–Sztálin matrjoskák mögül. – Nem mintha nem lenne vevőm, turisták mindig akadnak, akár mínusz, akár plusz 40 fok van – mondja, de a társa leinti. Szerinte évek óta csökken az érdeklődés, bár nem annyira a szmog, mint inkább a város drágasága miatt. –Persze, a füst sem csinál nagy kedvet a városnézéshez – teszi hozzá az árus, majd a maszkját felhajtva cigarettára gyújt.

A moszkvai aluljárókban megszokott kisboltok árusai hervadtan dolgoznak, amúgy is csekély a vásárlási kedv. – Nem jön senki, pedig az, hogy kicsit megfüstölődnek a ruhák, nem probléma, úgyis kimossák, mielőtt felveszik, nem? – biztatja egymást két fehérneműbolt eladónője, verejtékes maszkjaikat törölgetve.

–Nincs szerencsém,csakkét napot leszekMoszkvában, aminek a felét nem látom a szmogtól – szomorkodik egy londoni turista. Daniel Goff átutazik Moszkván, útban a Mount Everesttől hazafelé. – Amikor megmásztam a csúcsot, azt hittem, túl vagyok az út nehezén, erre tessék, most kellene igazán az oxigénpalack – ironizál a világ legmagasabb hegycsúcsát meghódító, civilben számítógépes szakember.

A hőség egyetlen pozitívumát a ventilátorkereskedők érzik. Az üzletmenet lassan nem bír a felpörgött kereslettel. –Minket szidnak, pedig csak 200 rubelt keresek ezen a 2500 rubeles (1 rubel = 7,5 forint) ventilátoron – panaszkodik a beszállítókra egy dél-moszkvai kiskereskedő.

Egy maszkban izzadó aszszony az árakon felháborodva távozik az üzletből. A múlt héten ugyanez a ventilátor 1500 rubelbe került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.