Hajadonnak könnyebb a csúcskarrier

A washingtoni Legfelsőbb Bíróságba jelölt legutóbbi három nő mindegyike gyermektelen egyedülálló –tűnt fel az amerikai sajtónak. A szenátus jóváhagyta Barack Obama második főbírójelöltjét, Elena Kagant.

Nyári szünete előtti utolsómunkanapján hagyta jóvá az amerikai szenátus Barack Obama legújabb jelöltjét a szövetségi Legfelsőbb Bíróságba. Elena Kagan ötvenéves liberális jogászprofesszort, főállamügyész-helyettest 63:37 arányban szavazták meg, és főleg a Demokrata Párthoz tartozó szenátorok voksaira számíthatott.

A jelöléssel – amelyet a 91. életévét taposó John Paul Stevens bíró önkéntes visszavonulása tett lehetővé – Obama ismét történelmet írt, csakúgy, mint a mindenkori első nem angol ajkú (spanyol anyanyelvű) Sonia Sotomayor beterjesztésekor. Még soha nem volt ugyanis a legfőbb taláros testületnek egyszerre három női tagja, akik – ha lehet fokozni a rekordokat – ráadásul mindannyian New York-iak. Stevens kiválásával továbbá először nincs egyetlen protestáns sem a bíróságban az eredetileg főleg protestáns országban, és Kagan megválasztásával most először foglal helyet közöttük három zsidó vallású taláros is.

A Harvard jogi karának volt dékánja a mindenkori 112. főbíró (csak a negyedik a szebbik nemből), és Amerika hozzászokott: ahogy a társadalom változik, úgy alakul ez a fórum is. Legfeljebb – mint a csaknem húsz éve hivatalban lévő Clarence Thomas főbíró fogalmazott – minden jövevény felforgatja kissé „a családot”.

Ezzel az átalakulással kapcsolatban érdekes körülményre figyelt fel a minap a The New York Times: a Legfelsőbb Bíróságba jelölt legutóbbi három nő mindegyike gyermektelen egyedülálló – „természetesen” ellentétben a három utolsó férfi jelölttel. Kagan, Sotomayor és Harriet Miers – utóbbi jelölését később visszavonták –egyaránt középkorú hajadonok, akik karrierjük építésének szentelhették életüket.

A Chicagói Egyetem egy tanulmánya, amely az üzleti világban elhelyezkedőket vizsgálta, azt találta: pályájuk elején a nők még valóban a férfiakkal azonos helyzetből indulnak, tizenöt évvel később viszont a férfiak 75 százalékkal jobban keresnek. Különösen a gyermeket vállaló nők járnak rosszul.

– Gazdaságunk szörnyen meredek árat szab bármilyen, a munkától távol töltött időért, mind pénzben, mind pedig előmenetelben. Gyakran nem lehet onnan folytatni, ahol az ember abbahagyta. Teljes karrierutak zárulnak be. A jövedelmet érő csapás állandósul – írja a Times. A lap hasábjain Jane Waldfo gel családkutató professzor úgy véli: „Az amerikai feministák tudatosan hangsúlyozták az egyenlő jogokat és az esélyegyenlőséget, és hallgattak az olyan politikákról, amelyek elővennék a családi felelősségvállalás kérdését.”

Kis kitérő a bíróságtól: amikor tavaly felmerült Annette Lantos Tillemann-Dick esetleges jelölése az USA budapesti nagyköveti posztjára, az amerikai–magyar ügyek egy bennfentese azt mondta tudósítónknak: ő nem engedheti meg magának, hogy kormányzati állást vállaljon el. A néhai Tom Lantos képviselő lányának ugyanis tizenegy – főleg persze már felnőtt – gyermeke van.

Alighanem a szövetségi Legfelsőbb Bíróságon végzi a kaliforniai melegek és leszbikusok házasodási jogának ügye.

Az erre 2008 novemberében, népszavazáson kimondott tilalmat pártoló ügyvédek csütörtökön fellebbeztek egy szövetségi bíró előző napi döntése ellen, amelyet a melegjogok hívei ünnepelve fogadtak. Ez – igaz, nem azonnali hatálylyal – érvénytelenítette, hogy ki lehessen rekeszteni az azonos nemű párokat a házasságból az USA legnépesebb államában.

Elena Kagan, Obama második főbírójelöltje
Elena Kagan, Obama második főbírójelöltje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.