Nem kell a melegek vére Amerikában

Egy kormányszerv 18 szenátor sürgetése ellenére javasolta a több mint negyedszázados tilalom fenntartását az Egyesült Államokban.

Brad Basso 31 éves projektmenedzser a Minnesota állambeli St. Paulban, és már nagyon unja a kínos magyarázkodást, hogy miért nem vesz részt soha a munkahelyén az önkéntes véradásban. Ezért inkább névvel-fotóval a nyilvánosság elé állt, a The New York Times a minap egymillió példányban nyomtatta ki a történetét. Sorsában igen sokan osztoznak az Egyesült Államokban: gyakorlatilag minden meleg férfi, akinek 1977 óta nemi kapcsolata volt férfival – legalábbis akkor, ha őszintén válaszol erre a kérdésre.

A szövetségi kormány egy, a vérbiztonságért felelős tanácsadó bizottsága nemrég azt javasolta, hogy maradjon érvényben az FDA – az élelmiszer- és gyógyszerhatóság –1983-ban életbe léptetett tilalma. Az ilyen ajánlást az utóbbi hatóság rendszerint elfogadja, bár az egészségügyi tárca ezt elvileg felülbírálhatja. A tilalom feloldását az év elején 18 szenátor szorgalmazta, „tudománytalan kettős mércére” hivatkozva – egyelőre hiába.

Amerikai melegszervezetek legalább abban reménysugarat látnak, hogy a jelenlegi gyakorlatot az ajánló testület sem tartja optimálisnak, és kutatásokat javasolt a lehetőségek feltárására, mielőtt feloldanák a tilalmat. – Természetesen mi ebben diszkriminációt látunk. Bár a bizottság döntése nem ideális, legalább nyíltan elismerték, hogy többet is tehetnének – közölte egyikük a melegjogokért folytatott harc szélesebb közvélemény előtt viszonylag ismeretlen frontjáról. (Miközben az amerikai sajtó rendszeresen foglalkozik az azonos neműek házasodási jogával vagy a fegyveres erőknél szolgáló melegek és leszbikusok „legalizálásával”.)

Az FDA adatai szerint az 1977 óta férfival nemi kapcsolatra lépett férfi ak körében a HIV-fertőzöttség a népesség átlagához képest hatvanszoros, az első véradókhoz képest pedig nyolcszázszoros. Természetesen minden, donortól nyert vér többszörös vérbiztonsági szűrőn megy keresztül, de szakemberek szerint a legfrissebb HIV-fertőzöttséget nem lehet kimutatni.

Kompromisszumként melegszervezetek azt javasolják, hogy az alacsony kockázati csoportba sorolható melegek – így azok, akik stabil párkapcsolatban élnek – szabadon adhassanak vért, a többieket pedig akkor mentesítsék a tilalom alól, ha az elmúlt egy évben nem volt nemi kapcsolatuk férfival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.