Tűzpárbaj a libanoni határnál

Izraeli és a libanoni katonák tűzharcba keveredtek tegnap a határszakaszon. Az öt halálos áldozatot követelő csata a legsúlyosabb incidens volt a két fél között a 2006-os háború óta. A Libanonban állomásozó ENSZ-kéksisakosok önmérsékletre szólítottak fel, s Gádi Eizenkot tábornok, Izrael északi körzetének parancsnoka újságírók előtt azt mondta, nem várhatók további következmények. A helyszínről tudósító riporterek nem is tapasztaltak újabb katonai mozgást.

A Reuters libanoni biztonsági forrásra hivatkozva azt írta, hogy egy izraeli harckocsi áthaladt a határon, s Adaisze településénél a katonák három fát akartak kivágni. A libanoni hadsereg figyelmeztető lövéseire az izraeliek ágyútűzzel válaszoltak. Sőt egy izraeli helikopter két rakétát is kilőtt, egy libanoni páncélozott személyszállító jármű kigyulladt. A tűzpárbajban összesen öten vesztették életüket, három libanoni katona és egy újságíró, illetve egy alezredes rangú izraeli zászlóaljparancsnok. Ez utóbbi tényét izraeli részről megerősítették.

A szélsőséges síita Hezbollah fegyveresei ezúttal nem voltak részesei a szokatlan öszszecsapásnak. Ám Izrael szerint a határszakaszon az utóbbi hónapokban megnőtt a feszültség, mert a Hezbollah felújította – szíriai és iráni támogatásból – rakétaarzenálját.

Az ENSZ-kéksisakosok felszólították a libanoni és az izraeli hadsereget, hogy tanúsítson „maximális önmérsékletet” a határincidenst követően. Andrea Tenenti, a világszervezet 13 ezer fős dél-libanoni békefenntartó missziójának szóvivője megerősítette a lövöldözés tényét, egyben közölve, hogy kivizsgálják a történteket.

Az izraeli külügyminisztérium közleményében a libanoni kormányt tette felelőssé az események miatt, hangoztatva, hogy katonái nem lép ték át a határt. A libanoni elnök és a kormányfő viszont az „izraeli agreszsziót” ítélte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.