Elégtelenre vizsgázott Pozsonyban a magyar-szlovák viszony

Gazdasági fellendülést, új munkahelyeket, társadalmi igazságosságot és a korrupcióval szembeni „zéró toleranciát" ígért programbeszédében Iveta Radicová szlovák kormányfő.

A pozsonyi parlament tegnap kezdte meg a négypárti koalíció programjának vitáját, és várhatóan csütörtökön szavaz majd a dokumentumról. A kormányfő elmondta, hogy előzetesen a kormánypártoknak mind a 79 képviselője biztosította kabinetjét támogatásáról.

Radicová a parlamentben úgy fogalmazott, hogy a kormányprogramra személyes kötelezettségvállalásként tekint, amellyel véget kíván vetni a felelőtlen politizálásnak. Kitért a magyar–szlovák viszonyra is; ennek mai állapotát elégtelennek minősítette, és konkrétumok említése nélkül hangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok javításának fontosságát. Beszéde jelentős részét Radicová az előző kormány éles bírálatának szentelte. Kifejtette, hogy a Fico-kormánytól „rossz állapotban” vette át az országot.

Robert Fico a miniszterelnöki programbeszéd után feldúltan nyilatkozott a bukott kabinetet ért bírálatokról. Az ellenzék vezére úgy fogalmazott, hogy „fél szavát” se lehet elhinni az új kormányfőnek. Különösen hiteltelennek mondta a korrupcióval kapcsolatos állásfoglalást, mivel szerinte néhány olyan miniszter kapott helyet az új kormányban, aki korábban maga is részese volt botrányos ügyeknek. Szerinte csak az a biztos, hogy Radicová privatizálni fog, liberalizálja a gazdaságot és lebontja a szociális államot. Fico kétségét fejezte ki, hogy az új kormány ki tudná tölteni négyéves mandátumát.

A programvitával egyidejűleg Daniel Lipsic belügyminiszter az Új Szó szlovákiai magyar napilapnak adott interjújában „nem európai törvénynek” minősítette a magyar kettős állampolgársági jogszabályt, amelyben „hiába keresi a jóindulatot”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.