Vonakodnak a reformoktól a románok

Kihagyják a költségvetési pénzek visszaosztásából azokat a romániai önkormányzatokat, amelyek augusztus 16-ig nem küldik el Bukarestbe az általuk foglalkoztatott közalkalmazottak számának csökkentési tervét – fenyegette meg kormányának területi képviselőit Emil Boc miniszterelnök.

A megyei és a helyi önkormányzatok vonakodnak attól, hogy a drasztikus közalkalmazotti létszámcsökkentést előíró jogszabályokat alkalmazzák. Márpedig a kormány szerint az apparátusok karcsúsítását mindenképpen el kell végezni, mert a jelenlegi struktúrát a megcsappant költségvetésből eltartani lehetetlen.

A kolozsvári polgármesteri hivatalban például 900 személy dolgozik, akiknek legalább 20 százalékát meneszteni kellene – erre azonban a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) helyi vezetői nem szívesen vállalkoznának. A kormánykoalíció fő pártjának népszerűsége az elmúlt hetekben ugyanis 12 százalékra csökkent, és a helyi szervezetek attól tartanak, hogy további megszorító intézkedésekkel az alakulat akár 5 százalékra is letornásztathatja magát.

Emil Boc azonban nem törődik a párt imázsával. Azt állítja, a reformokat a demokrata-liberálisoknak mindenképpen el kell végezniük, hogy a 2012-es választásokig az emberek érezhessék azok kedvező hatását.

A közvélemény-kutatások egyelőre azt mutatják, hogy választások esetén a D-LP 12, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) 40, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) 26, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 5 százalékát szerezné meg a leadott voksoknak. A románok 81 százaléka úgy véli, hogy az ország rossz irányban halad.

A bukaresti politikusok is türelmetlenek, és elegük van a megszorító intézkedésekből, amelyek szükségességét választóiknak sem képesek elmagyarázni. Egyre többen törik a fejüket azon, hogy a Boc-kormány helyébe technokratákból álló kabinet kezébe kellene adni a hatalmat. Szerintük ennek a kormánynak mindössze anynyi lenne a dolga, hogy a két év múlva esedékes választásokat előkészítse.

Talán csak a szociáldemokraták vállalnának politikai felelősséget a kormány menesztése nyomán. Victor Ponta pártelnök és társai azt mérlegelik, hogy szeptemberben újabb bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a Boc-kormány ellen, egy ilyen lépés ugyanis a jelenlegi körülmények között könynyen sikerre vihetőnek látszik. Nem kizárt az sem, hogy az ellenzék – a hivatalból történő felfüggesztés parlamenti eszközével élve – ismét megpróbálja majd Traian Basescu elnököt elmozdítani helyéről. A románok Basescuval és az általa patronált Boc-kormánynyal elsősorban a közalkalmazotti bérek csökkentése, az áfa és más adók megemelése, illetve a gazdasági helyzet romlása okán elégedetlenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.