Városi gerillák támadnak

Miután a görög fuvarozók tegnap lefújták a sztrájkot, újabb veszély fenyegeti a Hellászban nyaralókat: hadat üzent a turistáknak egy terrorszervezet.

A társadalmi feszültség és a konfl iktusok odavezethetnek, hogy Görögországban – akár a hetvenes évek Itáliájában – a városi gerilláknak nevezett terrorszervezetek támadásba indulnak. Az elmúlt évben hat áldozata volt már a Forradalmárok Szektája elnevezésű csoportnak, amely immár nyíltan hadat üzent az államnak és a turizmusnak is.

A korábbi görög városi gerillák, így a November 17. csoport csak az állam, a NATO, illetve az amerikai és brit képviseletek ellen hadakoztak. A két éve alakult Szekta célba vette a sajtót, és azzal fenyegetőzik, hogy a turizmus lesz a következő. A sajtó elleni első támadás egy magán-tévéállomás ellen irányult: géppisztolysorozattal lőtték az épületet. „Újságírók, most csak az ajtótokig jöttünk, de legközelebb bemegyünk a szobátokba!”

– fenyegetőztek. A fenyegetést be is váltották: július 19-én athéni lakása előtt egy kivégzőosztag végzett Szokratisz Giolasz nyomozó riporterrel, az áldozat terhes feleségének szeme láttára. A gyilkosságot a Szekta magára vállalta. A 37 éves Giolasz ismert oknyomozó újságíró volt, éppen egy korrupcióról szóló anyagot készített. (Többen ezért kétségbe vonják, hogy valóban az anarchisták gyilkolták meg.)

A görög városi gerillacsoportok a múlt század hetvenes éveinek diákmozgalmából eredeztethetők. 2004-ben azonban az akkori középjobb kormány bejelentette, hogy felszámolta a November 17. szervezetet. Egy ideig nem is voltak hasonló terrorakciók, de 2008 decembere után – amikor egy rendőr lelőtt egy tizenéves fiút Athénban – a tendencia újraéledt. Megalakult a Forradalmárok Szektája. Amióta pedig a középbal kormány kénytelen volt súlyos megszorító, jövedelemcsökkentő intézkedéseket elkezdeni, a feszült társadalmi légkör újabb táptalajt ad a titkos fegyveres csoportoknak.

A londoni Observernek nyilatkozott erről Athanasziosz Drugosz ismert görög biztonságkutató a minap. Azt mondta, hogy a gerillák „háborús övezetté” alakítanák az országot. Új elem, hogy az anarchisták és bűnöző elemek együtt lépnek fel. „Ezeket nem érdeklik a járulékos veszteségek, a támadásokban elpusztuló ártatlan járókelők. Nagyon szélsőségesek!”

– nyilatkozta. A nyilatkozat alapja a Forradalmárok Szektájának kiáltványa, amelyben az áll, hogy gyújtogatással, szabotázzsal, erőszakos felvonulásokkal, robbantásokkal és gyilkosságokkal Hellászt a forradalmi tevékenység háborús övezetévé változtatják. „A turistáknak meg kell tanulniuk, hogy Görögország többé nem a tőkések paradicsoma.”

Az idegenforgalomra, amely Görögországnak most a legfontosabb bevételi forrása, a terrorfenyegetésnél sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a sztrájkok. A fuvarosok után más szakmák állhatnak elő újabb követelésekkel, amivel az ország valódi káoszövezetté válhat.

Párosz és Náxosz szigetére induló komphajóra szállnak fel utasok az Athén melletti Pireusz kikötőjében
Pireusz, 2010. augusztus 2. Párosz és Náxosz szigetére induló komphajóra szállnak fel utasok az Athén melletti Pireusz kikötőjében 2010. augusztus 2-án. Görögországban helyreállt a turistaforgalom, mert az előző nap felfüggesztették szátrájkjukat a görög üzemanyag-szállítók, akik az ágazat tervezett liberalizálása miatt tiltakoztak. A görög kormány a hadsereget vetette be az üzemanyaghiány megszüntetésére. A liberalizálást a görög adósságválság megoldásában segédkező Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió követeli meg a kormánytól. (MTI/AP/Evi Zupanu)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.