Brazília befogadná a megkövezésre ítélt asszonyt

Politikai menedékjogot ajánlott Lula da Silva brazil államfő egy házasságtörésért halálra ítélt iráni nőnek. Lula a hétvégén egy választási kampánygyűlésen kijelentette: szeretné megkérni „barátját”, Mahmud Ahmadinezsad iráni elnököt, valamint Szajed Ali Hamenei ajatollahot, az iszlám köztársaság vallási és politikai vezetőjét, tegyék lehetővé, hogy Brazília politikai menedékjogot adjon a nőnek.

A 43 éves Szakineh Mohammadi-Astiani ügye hatalmas nemzetközi vihart kavart. Emberjogi szervezetek és a nemzetközi közösség felháborodásuknak adtak hangot, amiért a kétgyermekes anyát 2006-ban kövezés általi halálra ítélték, mert férje halála után két férfi val is „törvénytelen viszonyt” folytatott. Az ítéletet azóta módosították: Teherán bejelentette, hogy az asszonyt nem fogják megkövezni, azonban lehetséges, hogy kötél általi halál vár rá. Július elején az ítélet végrehajtását átmenetileg felfüggesztették.

„Óvatosan kell eljárnunk, mivel vannak szabályok..., ha az emberek megszegik őket azért, hogy a kéréseknek (mint az enyém) eleget tegyenek, könynyen demoralizálódhat a társadalom” – hangsúlyozta a brazil elnök, kiemelve, hogy mindazonáltal egy nőt sem szabad megkövezni.

Irán és Brazília hosszú ideje jó viszonyt tart fenn. Mint emlékezetes Lula da Silva és a török kormányfő Recep Tayyip Erdogan közös diplomáciai lépéssel vették védelmükbe az ázsiai országot, amikor azt kezdeményezték, hogy mielőtt az ENSZ BT-ben döntenének az Irán ellenes újabb szankciókról nukleáris programja miatt, újítsák fel a tárgyalásokat Teherán uránjának külföldi dúsításáról.

Szakineh Mohammadi-Astiani
Szakineh Mohammadi-Astiani
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.