Eurómilliók Haider titkos számláin

Jörg Haider, az autóbalesetben két éve meghalt szélsőjobboldali osztrák politikus több liechtensteini bankszámláján mintegy ötmillió eurót találtak. A nyomozók a pénz eredete és célja után is vizsgálódnak – adta hírül az osztrák Profil hetilap legfrissebb számában. A volt karintiai tartományi elöljáró, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke 12 „postaláda” céget tartott fenn és azok bankszámláin találtak rá a pénzre. Az egész összeg eredetileg 45 millió eurót tett ki, de kétes spekulációk, befektetések után ötmillióra olvadt.

A Reuter szerint az osztrák és a német hatóságok a csaknem csődbe ment Hypo Group Alpe Adria ügyei utáni nyomozáskor találtak nyomra Haider számláihoz. A bankot a közelmúltig a karintiai helyi kormány tulajdonolta, amelynek élén haláláig Haider állt. A nyomozók egyébként kiderítették, hogy a pénzhez hozzáférése van Haider három volt párttársának is.

A Profil megszólaltatja Haider egyik volt – neve elhallgatását kérő – munkatársát, akiszerint Kadhafi líbiai vezető alkalmanként illegálisan, 150-200 ezer dollárral támogatta a párt választási kampányait. A lap úgy tudja, Haider jó barátságban volt Kadhafi legidősebb fiával, Szaif al-Iszlámmal, aki a 90-es években Bécsben folytatott tanulmányokat. Tőle is származhatott támogatás.

A Profil felfed egy Horvátországba vezető szálat is. Az időközben börtönbüntetését töltő volt horvát védelmi miniszterhelyettes, Vladimir Zagorec a Hypo Group néhány vezetőjével olcsón vásárolt fel ingatlanokat, amelyeket jelentős felárral eladtak magának a Hypónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.