Drogok az EU-ban: csak helyieknek

Agyonvágja a határok nélküli Európát egy kis marihuána. De mi baja az Európai Bíróságnak a hollandiai coffeeshopokkal?

Kétszer is razziázott a rendőrség a maastrichti Easy Going Coffeeshopban, ahol EU-beli – de nem holland – állampolgárokat kaptak rajta marihuánafogyasztáson. Az igazi feltűnést azonban Maastricht polgármestere keltette: bezáratta a létesítményt, és közölte, hogy a hasonló kávézókat ezentúl csak hollandok látogathatják.

Több sem kellett Marc Josemansnak, a Maastrichti Coffeeshopok Egyesülete elnökének, aki az államtanács előtt támadta meg a határozatot. Ügyesen azzal érvelt, hogy a polgármester döntése ellentétes az EU-ban szentségnek számító alapelvvel: az áruk szabad áramlásával. Ám valójában az aggasztotta a könnyű drogokat árusító műintézményeket, hogy bevételük hetven százalékát külföldi – főként belga és francia – vendégektől nyerik.

A drogturisták ügye eljutott egészen az Európai Bíróságig, amelytől a holland államtanács kért jogértelmezést. Bár hivatalos ítélet még nem született, Yves Bot főtanácsnok azt javasolta az uniós bíróságnak: Maas tricht polgármesterének adjon igazat.

A kábítószerek – köztük a cannabis, amelyből a hasis és a marihuána készül – nem számítanak ugyanis „hétköznapi” termékeknek, hiszen kereskedelmük tiltott. Így ezekre az áruk szabad mozgása sem vonatkozik – érvel (megint csak ügyesen) az EU-joganyag felett őrködő bíróság.

Sőt… Noha a holland hatóságok megtűrik a könnyű drogok eladását a coffeeshopokban, a többi EU-tagországban ez tilos. Márpedig – mér újabb csapást a drogturistákra Yves Bot – senki sem garantálja, hogy a külföldi vendégek nem viszik át a cannabist más tagállamba, ahol emiatt büntetőeljárás indulhat ellenük.

Semmit sem bíz a véletlenre a főtanácsnok, aki az uniós jog egy másik fejezetét is a kábítószer-kávézók ellen fordítja. Merthogy a tagországok a saját területükön továbbra is felelősek a közrend fenntartásáért, és ehhez meghozhatják a „szükséges intézkedéseket”. Mivel a drogturisták tízés tízezrei kellőképpen fenyegetik a maastrichti közrendet, a nem helyi lakosok kitiltása a coffeeshopokból teljesen EU-konform.

S végül jön a drámai befejezés. Bot szerint „a drogturizmus, amely valójában a nemzetközi kábítószer-kereskedelmet leplezi, és a szervezett bűnözés melegágya, magának az uniónak a belbiztonságát veszélyezteti”. Ezért aztán Maastricht polgármesterének szigora „az európai közrend megóvásához” is hozzájárul – és hát kell ennél több?

Nőhet a vadkender a cseh víkendházakban

Csehországban az idén lépett életbe a módosított jogszabály, amelyet Európa egyik legenyhébb drogtörvényének minősítenek. Elvben azonban a kábítószerek és a pszichotrop anyagok továbbra is illegálisak. A változás annyi, hogy az új jogi norma különbséget tesz szabálysértés és bűncselekmény között. Ennek megfelelően, akinél a rendőrök vagy a drogellenes hivatal kommandósai az év elejétől kevesebb mint 15 gramm marihuánát, egygrammnyi kokaint, esetleg másfél gramm heroint, két gramm amfetamint, négy darab ecstasytablettát, öt gramm hasist vagy öt darab LSD-s bélyeget találnak, azt mindössze ezer korona körüli (tízezer forint) pénzbírságra ítélik. Ezenkívül egy-egy cseh család felnőtt tagja odahaza vagy a hétvégi házában fejenként öt darab vadkendert termeszthet a börtönbe kerülés veszélye nélkül.

A törvényalkotók szerint az eddigi szabályozásban nem határozták meg, mekkora mennyiség felett követ el valaki bűncselekményt. A gyakorlatban ez zavart okozott, és bizonytalanná tette a hatóságokat, valamint a drogfogyasztókat is. Januárban több száz olyan elítéltet is szabadlábra helyeztek, akiknél korábban kis mennyiségű kábítószert találtak. Jakub Frydrych, a cseh Országos Drogellenes Központ (NDC) igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a módosított jogszabály legalábbis vitatható. Inkább a kedvezőtlen hatásai érvényesülnek, mert bátorítást ad a drogkereskedőknek.

Ráadásul európai viszonylatban immár Csehországban állítják elő a legnagyobb mennyiségű illegális metamfetamint. Tavaly 434 feketefőzdét, valóságos házi laboratóriumot fedeztek fel és foglaltak le, az idén már az első fél évben csaknem ugyanennyit.

Tiltakoznak a módosított jogszabály ellen a szomszédos ausztriai tartományok bűnüldöző szervei és újabban már a politikusok is. Azzal érvelnek, hogy Csehországból egyre nagyobb mennyiségű kábítószert csempésznek be hozzájuk, ezért többen már a határellenőrzések ideiglenes visszaállítását is szorgalmazzák. Prágai értesüléseink szerint az új cseh kabinet még az idén felméri a januártól hatályos törvény hatásait. (Szilvássy József)

A könnyű kábulatból néha kizárják a külföldieket
A könnyű kábulatból néha kizárják a külföldieket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.