Befejeződött a görög fuvarozók sztrájkja

Befejeződött Görögországban a fuvarozók sztrájkja – közölte vasárnap késő délután a 33 ezer főt tömörítő szakszervezet elnöke, George Tzortzatos. A múlt hétfőn kezdett munkabeszüntetéssel a kormány azon terve ellen tiltakoztak, hogy az EU és az IMF többmilliárdos mentőcsomagja feltételeként szabott reformok keretében a fuvarozói szektort megnyissák új jelentkezők előtt, versenyképesebbé téve az ágazatot.

Az egyhetes munkabeszüntetés súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban a forgalmas turistaszezon közepén. A szocialista kormány már szerdán elrendelte, hogy a fuvarozók vegyék fel a munkát, majd péntektől katonai járművekkel próbálták biztosítani az üzemanyag-ellátás egy részét. A haditengerészet is segédkezett az üzemanyag partra juttatásában. Vasárnap napközben egyébként már néhány fuvarozó hozzá is kezdett a benzin kiszállításához az üzemanyagtöltő állomásokhoz.

A szakszervezeti vezető szerint a szavazáson minimális többséget kapott a sztrájk beszüntetése. Ennek megfelelően mától felveszik a munkát, ám az érdekképviselet vezetői tárgyalásokba bocsátkoznak a kormánnyal.A szakszervezeti elnök jelezte: lehetnek még sztrájkok, ha a kormány „kihátrál ígéreteiből”, de nem részletezte, milyen ígéretekről van szó.

Görögországban a fuvarozói az egyik legzártabb szakma – írta a Reuters athéni tudósításában. Mintegy 40 éve nem adtak ki új iparűzési engedélyeket erre a tevékenységre, ennek következtében a vállalkozók egymás között árulták az engedélyt, amelynek ára eurószázezrekre emelkedett. Brüsszel a hitelmegállapodás fejében egyebek között az ilyen zárt szakmák megnyitását írta elő. A sofőrök azért tiltakoznak, mert a liberalizálással elveszítheti értékét a kezdő befektetés.

Görög autós a macedóniai Bogordicában még kannába is vásárol
Görög autós a macedóniai Bogordicában még kannába is vásárol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.